Προϋπόθεση οι μεταρρυθμίσεις

19:50 13/7/2013 - Πηγή: E-Typos

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει τις προσπάθειές της στην υλοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, με θέμα αιχμής τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και την εξυγίανση του κράτους, οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, σε συνδυασμό με την κατάσταση της οικονομίας, καθιστούν επιτακτική τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ ΟΛΟΙ συμφωνούν ότι, με τα σημερινά δεδομένα, το χρέος δεν είναι βιώσιμο
και θα πρέπει να διευθετηθεί προς την κατεύθυνση μιας σημαντικής ελάφρυνσης, η οποία μπορεί να συνίσταται στο μηδενισμό των επιτοκίων για τα υφιστάμενα δάνεια και στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους ή και στην ανάληψη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ενός μέρους από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

ΤΟ ΔΝΤ ΕΠΙΜΕΝΕΙ για τη λήψη σχετικών μέτρων, είναι προφανές όμως ότι, στη συγκεκριμένη συγκυρία, το Βερολίνο κάνει τα πάντα ώστε να μην υπάρξει συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην προώθηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύει την αβεβαιότητα των αγορών και των επενδυτών για την ελληνική οικονομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ιδιωτικοποιήσεις και την προσπάθεια για έξοδο από την ύφεση.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΟ μήνυμα για την Ελλάδα αποτελεί αναμφίβολα η σαφής υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Και αν το περσινό ταξίδι Σαμαρά στο Βερολίνο έθεσε τις βάσεις για την παραμονή στο ευρώ, το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα και η επικείμενη συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα στο Λευκό Οίκο επικυρώνουν την αλλαγή του διεθνούς κλίματος υπέρ της χώρας μας.

ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ότι το κρίσιμο διακύβευμα του φθινοπώρου θα είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και της αναπτυξιακής προοπτικής. Για να τεθεί, όμως, στο τραπέζι των συζητήσεων με τους εταίρους, θα πρέπει μέχρι τότε η Ελλάδα να έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και να έχει προετοιμάσει τις επόμενες. Διαφορετικά, όχι μόνο η σημειολογία του μηνύματος Ομπάμα δεν θα μπορέσει να αξιοποιηθεί θετικά, αλλά θα κινδυνεύσει και η χρηματοδότηση της χώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα