Ρωσία: Οι μαχητές στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας ίσως είναι σύμμαχοι της Αλ Κάιντα

20:21 25/7/2012 - Πηγή: E-Typos
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι μαχητές που πήραν τον έλεγχο φυλακίων στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχοι της Αλ Κάιντα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε αμφιβολίες όσον αφορά την πληροφορία ότι οι μεθοριακές πύλες -των οποίων έχασαν τον έλεγχο οι κυβερνητικές δυνάμεις στη συριακή πλευρά των συνόρων- κατελήφθησαν από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.
"Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, αυτά τα σημεία ελέγχου δεν κατελήφθησαν καθόλου από τον Ελεύθερο
Συριακό Στρατό -ό,τι και να πιστεύει κανείς γι'αυτό- αλλά από ομάδες που συνδέονται άμεσα με την Αλ Κάιντα", σημείωσε ο Λαβρόφ.
"Το ελέγχουμε προσεκτικά αυτό", σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι οι δυτικές χώρες δεν θα πρέπει να σπεύδουν να εξυμνούν τις εδαφικές κατακτήσεις των αντιπάλων της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
"Αν οι διαδικασίες αυτού του είδους --η κατάληψη εδάφους από τρομοκράτες-- υποστηρίζονται από τους εταίρους μας, θα θέλαμε τότε να πάρουμε μια απάντηση στο ερώτημα ποιά είναι η θέση τους πάνω στο θέμα της Συρίας και τί προσπαθούν να επιτύχουν στη χώρα αυτή", σημείωσε ο Λαβρόφ.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τις δυτικές χώρες ότι ενθαρρύνουν τους αντιπάλους του Άσαντ και έχει σημειώσει ότι πρέπει να ασκήσουν περισσότερη πίεση στους αντάρτες να σταματήσουν τη βία στη Συρία, προειδοποιώντας ότι ορισμένοι από αυτούς που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις είναι εξτρεμιστές μαχητές.
Την ίδια ώρα Τούρκοι αξιωματούχοι συζήτησαν σήμερα για το ρόλο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Συρία, το οποίο, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, φέρεται ότι ελέγχει εφεξής πολλές ζώνες στον βορρά της χώρας αυτής.
"Στη σύνοδο αυτή", στην οποία μετείχε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, "συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Συρία, οι δραστηριότητες της αυτονομιστικής αυτής τρομοκρατικής οργάνωσης στη χώρα μας και στις γειτονικές χώρες", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες Τύπου του πρωθυπουργού.
Στη σύνοδο αυτή μετείχε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Νετζντέντ Εζέλ, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το οποίο διευκρίνισε ότι η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες.
"Συζητήθηκαν τα επιπρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν σε όλους τους τομείς όσον αφορά την εθνική μας ασφάλεια", προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία δεν διευκρινίζεται περαιτέρω σχετικά με τα μέτρα αυτά.
Πολλά άρθρα που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες στον τουρκικό Τύπο κάνουν λόγο για ζώνες που έχουν περιέλθει στα χέρια του PKK, ή της συριακής του πτέρυγας, "Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης" (PYD), στη βόρεια Συρία.
Ο Τύπος κατηγορεί το καθεστώς της Δαμασκού ότι εμπιστεύτηκε τις ζώνες αυτές στο PKK για να του επιτρέψει να δρα πιο εύκολα στην Τ
Keywords
Τυχαία Θέματα