Σε κρίση ταυτότητας ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ: Αλλού κοιτά η ηγεσία, αλλού τα στελέχη

14:10 3/2/2013 - Πηγή: E-Typos

Υπόγεια ρεύματα κινούνται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. υπέρ της αποστασιοποίησης από την κυβέρνηση, ακόμη και της εξόδου, που δυνητικά θα ανοίξει το δρόμο της συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδέα της ψήφου ανοχής προς την κυβέρνηση Σαμαρά συζητείται όλο και εντονότερα μεταξύ στελεχών, χωρίς ωστόσο να υιοθετείται από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων, που ακολουθούν
τη στρατηγική «και μέσα και έξω», δηλαδή συναίνεση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και αντίθεση σε όλα τα άλλα.
Σε σχέση με τον Ευ. Βενιζέλο τα πράγματα είναι απολύτως καθαρά: Ελεγχόμενες διαφοροποιήσεις επιβάλλονται για να διατηρηθεί το ιδεολογικό στίγμα, απεμπλοκή αποκλείεται. Σε σχέση με τον Φ. Κουβέλη η εικόνα είναι πιο θολή, αφού ακόμη και στενοί του συνεργάτες δεν αποκλείουν σύμπλευση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό την προϋπόθεση σύγκλισης πολιτικών.
Η στροφή που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνει την επιχειρηματολογία όσων εντός ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. επιθυμούν απαγκίστρωση από τη Ν.Δ. και τον Α.Σαμαρά, «τους μοναδικούς κερδισμένους των δημοσκοπήσεων», όπως έλεγε χαρακτηριστικά ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές αυτής της θεωρίας. Το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν αποκλείει πλέον κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τους «μερκελιστές» -κατά παλαιότερη έκφρασή του- κυβερνητικούς εταίρους πυροδοτεί εκ των πραγμάτων τη σχετική συζήτηση.
O Ευ. Βενιζέλος αναμένει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (που θα ξεκινήσει στις 28 Φεβρουαρίου) ότι θα τεθεί θέμα αλλαγής όχι ηγεσίας, αλλά πολιτικής. Θα επισημανθεί, δηλαδή, από κάποιες πλευρές ότι η αποκατάσταση των τραυμάτων θα έρθει μόνο μέσα από την αποστασιοποίηση από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοια άποψη θεωρείται ότι θα εκφράσουν οι: Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Ρέππας, Μ. Παπαϊωάννου, Χρ. Παπουτσής (εφόσον πάει στο συνέδριο), Μ. Καρχιμάκης, Σπ. Παπασπύρος (πρώην πρόεδρος ΑΔΕΔΥ), Βάσω Παπανδρέου (εφόσον πάει στο συνέδριο), Κ. Λαλιώτης (εφόσον θελήσει να μιλήσει). Μάλιστα, κάποιοι δεν βάζουν το χέρι τους στη φωτιά ούτε για τη θέση που θα πάρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Ωστόσο, όλοι αυτοί μαζί ή και ακόμη περισσότεροι δεν συνιστούν «ρεύμα» και δεν πρόκειται να συγκροτήσουν τάση, αφού τους χωρίζουν προσωπικές διαφορές και δυσκολίες συνεννόησης. Επομένως, το περισσότερο που μπορούν αν επιτύχουν είναι μια ισχυρή παρουσία και καταγραφή, απειλώντας ενδεχομένως κάποια στιγμή ότι «αν δεν βγει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, θα βγουν αυτοί από το ΠΑΣΟΚ». Υπάρχει, όμως, και άλλη προσέγγιση: Οτι αυτή η καταγραφή θα γίνει η αρχή μίας νέας εσωτερικής σύγκρουσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που θα συμβάλει στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και, ίσως, στην ανατροπή των ισορροπιών που ισχύουν αυτή τη στιγμή.
Συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου σημειώνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του στο συνέδριο δεν θα αφήσει και πολλά περιθώρια εσωτερικής διαπραγμάτευσης για τη μεγάλη στρατηγική. Ο ίδιος συνεργάτης περιγράφει ως εξής το τρίπτυχο στο οποίο θα κινηθεί: «Στηρίζουμε την κυβέρνηση, διατηρούμε σαφές το ιδεολογικό μας στίγμα, αναλαμβάνουμε δικές μας πρωτοβουλίες επιμένοντας στην ατζέντα της κοινωνικής συνοχής».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ταχθεί υπέρ ενός ανοιχτού και ισότιμου διαλόγου για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, πρωτίστως με τη ΔΗΜ.ΑΡ., προσβλέποντας, χωρίς να το λέει, στη δημιουργία ενός συμμαχικού σχήματος τύπου Ελιάς. Η απουσία στελεχών όπως η Αννα Διαμαντοπούλου από το συνέδριο δεν διευκολύνει την επιδίωξη του Ευ. Βενιζέλου να δημιουργήσει εντυπώσεις συσπείρωσης δυνάμεων, ωστόσο συνομιλητές του επιμένουν ότι υπάρχει πολύς πολιτικός χρόνος μέχρι τις εκλογές, επομένως πολλά μπορεί να αλλάξουν ως τότε σε σχέση με τα πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται εκτός ή σε απόσταση.
Η ιδέα ενός διαλόγου για την Κεντροαριστερά με συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο εσωτερικό του κόμματος του Φώτη Κουβέλη. Στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ. στο τέλος της επόμενης εβδομάδας η στρατηγική κατεύθυνση του κόμματος αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς. Η παρουσία των διαγραφέντων Οδ. Βουδούρη και Π. Μουτσινά στην πρόσφατη εκδήλωση της ΔΗΜ.ΑΡ. για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα είναι μία ισχυρή ένδειξη ότι το Αριστερό Δίκτυο (που κοιτάζει προς την Κουμουνδούρου) αισθάνεται ενισχυμένο μετά τις δηλώσεις στελεχών πολύ κοντά στον Φ. Κουβέλη, κατά τις οποίες «αφού συνεργαστήκαμε με τη Ν.Δ., θα είχαμε πρόβλημα να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την προϋπόθεση της προγραμματικής σύγκλισης;».

Ο Ανδρέας Νεφελούδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το κόμμα, εφόσον η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν φύγει από την κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον φυσικά δεν είναι αυτό, αλλά ότι στελέχη που ανήκουν στον κύκλο των προεδρικών αρχίζουν και φλερτάρουν με την ιδέα της ψήφου ανοχής, με το φόβο ότι διαφορετικά το κόμμα τους θα συνθλιβεί ανάμεσα στο σκληρό δίπολο Σαμαρά-Τσίπρα. Ωστόσο, άλλα στελέχη έχουν την ακριβώς αντίθεση ανησυχία, ότι το κόμμα τους θα συρρικνωθεί μέχρι τελικής εξαφάνισης εάν εμφανιστεί ως συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ψευδοδίλημμα το μέσα ή έξω από την κυβέρνηση»
Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που φέρεται ως ανερχόμενος στη νέα ηγετική ομάδα που θέλει να δημιουργήσει ο Ευ. Βενιζέλος, μας απάντησε ως εξής σε κάτι που θεωρεί «ψευδοδίλημμα», όπως το «μέσα ή έξω από την κυβέρνηση»:
«Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές δεσμεύτηκε να στηρίξει μια κυβέρνηση με δέσμευση τη μη έξοδο από το ευρώ. Μάλιστα μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση πρότεινε στον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας με μόνη δέσμευση την παραμονή μας στο ευρώ, την οποία και απέρριψε. Σήμερα, μετά την υπογραφή Μνημονίου δυστυχώς και από την Κύπρο, κάθε είδος συνωμοσιολογίας ότι δεν “πήραμε” τα λεφτά που μας “δάνειζαν” οι Ρώσοι κ.λπ. πέφτει στο κενό. Η πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ εδώ και 3 χρόνια, μετά από θυσίες του ελληνικού λαού και μεγάλο πολιτικό κόστος για το ΠΑΣΟΚ, δείχνει σήμερα να έχει τις πρώτες θετικές προοπτικές. Σήμερα που η κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κομμάτων, ακολουθώντας την πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και του κ. Λουκά Παπαδήμου, δείχνει ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «σκίζει» πια τις δανειακές συμβάσεις και συνομιλεί με τον κ. Σόιμπλε. Είναι η ώρα να δικαιωθούν πρώτα οι πολίτες για τις θυσίες τους και όλοι εμείς που αψηφήσαμε το σαράκι της Μεταπολίτευσης, το πολιτικό κόστος και στηρίξαμε το σίγουρο και ρεαλιστικό δρόμο εξόδου από την κρίση. Σήμερα είναι υποχρέωσή μας να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε την πατρίδα μας χωρίς τις υπερβολές του παρελθόντος και χωρίς τις αδικίες που ζούμε σήμερα».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα