Σε πλήρη εξέλιξη η ανακεφαλαιοποίηση των συνεταιριστικών τραπεζών

Tην αισιοδοξία του για τις προοπτικές των συνεταιριστικών τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα μας, εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας, (ΕΣΤΕ) Νίκος Μυρτάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως αναφέρει ο κ. Μυρτάκης, οι συνεταιριστικές τράπεζες
άντεξαν στην κρίση και σήμερα με τη διαδικασία ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας και την υλοποίηση της στρατηγικής ανασυγκρότησής τους που έχει σχεδιαστεί με προσεκτικά βήματα, θα είναι έτοιμες να συμβάλλουν στην προσπάθεια της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της οικονομίας, διοχετεύοντας ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η αύξηση των κεφαλαίων των συνεταιριστικών τραπεζών, σύμφωνα με τον κ. Μυρτάκη, θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Ειδικότερα, στην πρώτη συμμετέχουν έξι συνεταιριστικές τράπεζες για την προσαρμογή του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο προβλεπόμενο, από τις εποπτικές Αρχές, όριο. Σε δεύτερη φάση θα γίνει σταδιακά και με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε μίας από τις υπόλοιπες συνεταιριστικές τράπεζες, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη και την ανάπτυξη των εργασιών τους.

Με την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης, που εκτιμάται ότι θα έχει επιτευχθεί εντός του Νοεμβρίου (καθώς ίσως χρειαστεί να δοθεί μια μικρή παράταση), θα ακολουθήσει η ανασυγκρότηση των συνεταιριστικών τραπεζών που θα αφορά τις αλλαγές για τη θωράκιση του θεσμού, την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα, την εταιρική διακυβέρνηση και την καλύτερη λειτουργία των οργάνων διοίκησης.

Παράλληλα, προβλέπονται μεγάλες οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές στην κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας και βιώσιμης λειτουργίας του θεσμού, όπως κοινή στρατηγική οργανωτική ομογενοποίηση, μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας συνεταιριστικών τραπεζών κλπ. Η όλη διαδικασία θα οδηγήσει το δίκτυο όλων των συνεταιριστικών τραπεζών καθώς και της Πανελλήνιας Τράπεζας (μέτοχοι της οποίας είναι συνεταιριστικές τράπεζες) να λειτουργεί κάτω από μια κοινή μηχανογραφική πλατφόρμα που θα επιτρέπει στον πελάτη-μέλος κάθε συνεταιριστικής να εξυπηρετείται από το δίκτυο καταστημάτων όλων των συνεταιριστικών τραπεζών.

Όπως αναφέρει ο κ. Μυρτάκης η ανασυγκροτημένη πλέον Συνεταιριστική Πίστη, με τη συνεργασία της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και τη συμμετοχή των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα λειτουργήσει με τις κατάλληλες προσαρμογές ως Τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το δίκτυο καταστημάτων των συνεταιριστικών τραπεζών που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας μαζί με το δίκτυο καταστημάτων της Πανελλήνιας Τράπεζας ανέρχεται σε 163 καταστήματα. Τα μέλη των συνεταιριστικών τραπεζών παρά την κρίση αυξήθηκαν και ανέρχονται σε 192.942.

Οι καταθέσεις σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στις 31 Ιουνίου 2013 ανέρχονταν σε 2,97 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις σε 3,3 δισ. ευρώ, με το ενεργητικό τους να ξεπερνά τα 3,61 δισ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα