Σκληρά μπρα ντε φερ της κυβέρνησης με τους δανειστές - Ποια μέτρα ζητά η τρόικα



Αντάλλαγμα για το «κενό» πλειστηριασμοί και απολύσεις



Απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων και προώθηση των εκκρεμών διαρθρωτικών αλλαγών αποτελούν την «τριπλέτα» απαιτήσεων που έχει θέσει η τρόικα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, με «αντάλλαγμα» να αποδεχθεί ότι οι ελληνικές προτάσεις κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2014 είναι επαρκείς.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έδωσε, μάλιστα, τον τόνο, χαρακτηρίζοντας «μεγάλη επιτυχία» το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, που, σύμφωνα με το νέο Προϋπολογισμό, θα διαμορφωθεί τουλάχιστον στα 812 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πλέον η τριμερής μετατοπίζει το κύριο βάρος της στο διαρθρωτικό τομέα. Χρησιμοποιώντας τον κομψό και εύηχο αυτό όρο, πιέζει ασφυκτικά για ταχεία άρση εκατοντάδων περιορισμών στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και για υλοποίηση του μέτρου της κινητικότητας και των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.
Στη δέσμη παρεμβάσεων που ζητά η τρόικα περιλαμβάνονται ορισμένες δράσεις που έρχονται να διορθώσουν χρόνιες στρεβλώσεις. Ομως, πολλές άλλες φέρνουν ανατροπές που θα προκαλέσουν έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία. Η τριμερής όχι μόνο δεν φαίνεται να δείχνει κατανόηση απέναντι σε αυτή την εγγενή δυσκολία που ενέχουν οι επιταγές της, αλλά αντιθέτως έχει βγει στην επίθεση, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά ότι διστάζει μπροστά σε «κατεστημένα συμφέροντα».
Η αντίληψη αυτή εκφράστηκε δημοσίως για πρώτη φορά από τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ στην τριμερή, Κλάους Μαζούχ, ο οποίος κατά την ακρόαση στην Ευρωβουλή πριν από δύο εβδομάδες υποστήριξε: «Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να απαλλαγεί από τα αδικαιολόγητα προνόμια που κρατούν τις τιμές ψηλά, προκαλώντας βλάβη στους καταναλωτές. Ομως, δεν υπήρξε ανταπόκριση». Την περασμένη Πέμπτη ακόμα πιο γλαφυρός ήταν ο πρόεδρος του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Οι τομείς στους οποίους χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών είναι εκείνοι όπου απειλούνται κατεστημένα συμφέροντα… Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γίνει αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων που έχουν τεράστιες ζημιές ή να απελευθερωθούν οι αγορές του ψωμιού, του γάλακτος και των φαρμάκων ή να αναδιαρθρωθεί η Δημόσια Διοίκηση».
Ενα από τα φλέγοντα ζητήματα του εν εξελίξει μπρα ντε φερ κυβέρνησης-τρόικας είναι η άρση της πλήρους προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Η τριμερής εμμένει στη θέση της για απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ενώ η κυβέρνηση έχει χαράξει ως «κόκκινη γραμμή» την προστασία της πρώτης κατοικίας των «φτωχών δανειοληπτών» και δίνει μάχη για μια όσο το δυνατόν δικαιότερη αποσαφήνιση της έννοιας του «φτωχού δανειολήπτη». Στην τελευταία συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπήρξε πρόοδος, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, παρότι η ελληνική πλευρά επιχείρησε να εξηγήσει στα στελέχη της τρόικας πως πρόκειται για πολύ ευαίσθητο ζήτημα που έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στους κόλπους των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Αλλο ένα «αγκάθι» είναι η απαίτηση της τρόικας για απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων.
Χάσμα χωρίζει την ελληνική πλευρά και τους δανειστές της και στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων, όπου η τρόικα ζητάει να καταργηθεί η υφιστάμενη διαδικασία διοικητικής έγκρισης. Η απαίτηση της τριμερούς να αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί έχει επίσης προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των κυβερνητικών βουλευτών.
Στο στόχαστρο φόροι υπέρ τρίτων, κλειστά επαγγέλματα και περιορισμοί στις αγορές

Οσον αφορά στα διαρθρωτικά μέτρα, υπό τον τίτλο αυτό έχουν ενταχθεί στην τελευταία αναθεώρηση του Μνημονίου πολλές υποχρεώσεις με αυξημένο συντελεστή δυσκολίας, όπως:Κατάργηση των περισσότερων φόρων και τελών υπέρ τρίτων: Η τρόικα υποστηρίζει πως έτσι θα μειωθεί το κόστος προϊόντων και υπηρεσιών στη χώρα μας, το οποίο σήμερα επηρεάζεται δυσμενώς από «συντεχνιακούς δασμούς και αδιαφανείς φόρους». Ωστόσο, με την εφαρμογή τού εν λόγω μέτρου εκατοντάδες φορείς θα χάσουν σημαντικούς πόρους, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσής τους από κρατική επιχορήγηση. Συνεπώς, οι φορείς αυτοί θα πρέπει να λειτουργήσουν με λιγότερα έσοδα ή να βρουν άλλους τρόπους για να καλύψουν την «τρύπα» που θα προκύψει στα οικονομικά τους. Οι διάφορες επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων υπολογίζεται ότι αγγίζουν σήμερα τις 340 και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: (α) τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που εισπράττονται από τους δήμους μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος , (β) την εισφορά στις τιμές των φαρμάκων υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, (γ) το φόρο δημόσιων θεαμάτων σε θέατρα, κινηματογράφους κ.λπ., (δ) ποικίλα τέλη, χαρτόσημα και εισφορές υπέρ επιμελητηρίων, ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ. (π.χ. εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ σε προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης, εισφορά επί της αξίας των εισαγόμενων και παραγόμενων κεριών υπέρ του Ταμείου Αποδοχών και Ασφαλίσεως του Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος).Αρση περιορισμών στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών: Για το σκοπό αυτό «οδικό χάρτη» θα αποτελέσει έκθεση του ΟΟΣΑ. Χρησιμοποιώντας την «εργαλειοθήκη» του, ο διεθνής οργανισμός εντοπίζει 555 νομοθετικά εμπόδια για την ανταγωνιστικότητα στους κλάδους της επεξεργασίας τροφίμων, του λιανεμπορίου, των δομικών υλικών και του τουρισμού. Ο σχετικός κατάλογος περιλαμβάνει από την κατάργηση του καθορισμένου μέγιστου χρόνου ζωής για το φρέσκο παστεριωμένο γάλα μέχρι την απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από την πώληση του ψωμιού ανά κιλό μέχρι την κατάργηση υποχρεωτικής ενημέρωσης του Γενικού Χημείου του Κράτους για κάθε απορρυπαντικό.Περαιτέρω απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων: Περιορισμοί που τυχόν εξακολουθούν να υφίστανται πρέπει να καταργηθούν άμεσα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν 20 επαγγέλματα τα οποία θεωρούνται «σημαντικά για την οικονομία»: δικηγόροι-δικηγορικές εταιρίες, συμβολαιογράφοι, ορκωτοί ελεγκτές, λογιστές, μηχανικοί, ενεργειακοί επιθεωρητές, ιδιωτική εκπαίδευση, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ιατρικά επαγγέλματα-ιατρικά κέντρα, οδοντίατροι, φυσικοθεραπευτές, ταξί, φορτοεκφορτωτές, ταξιδιωτικοί πράκτορες, ξεναγοί, εταιρίες συμβούλων, γραφεία ευρέσεως εργασίας, διανομή Τύπου, καπνοπώλες, εκτελωνιστές.

ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα