Στον Τύπο της Κυριακής: Οι προτεραιότητες Σαμαρά, μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής

21:01 30/6/2012 - Πηγή: E-Typos
Θετικά αποτιμά η Αθήνα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που δείχνουν για πρώτη φορά αλλαγή του κλίματος, μερική αποδυνάμωση της Ανγκελα Μέρκελ και ενδυνάμωση της συμμαχίας του Νότου. Αν και τα όσα συζητήθηκαν δεν αφορούν ευθέως την Ελλάδα, είναι προφανές πως, εφόσον η χώρα μας προχωρήσει στη δημοσιονομική προσαρμογή, θα μπορέσει ίσως να επωφεληθεί από τα μέτρα για τη ρευστότητα των τραπεζών. Παράλληλα, σημαντικές θεωρούνται οι εξελίξεις όσον αφορά και στην τόνωση της ανάπτυξης με τα 120 δισ. ευρώ, αν και στην Αθήνα υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο για την κατανομή των κονδυλίων να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία του 2008 και όχι τα πρόσφατα στοιχεία.
Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά παραμένει η αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στην Ευρώπη, με στόχο να πειστούν οι Ευρωπαίοι για τη δέσμευσή μας για ουσιαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η επιστολή που απέστειλε ο Αντώνης Σαμαράς στους Ευρωπαίους ηγέτες, στην οποία σημείωσε με έμφαση την πρόθεσή του να προχωρήσει σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις, ενώ έστειλε το μήνυμα πως η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Από εκεί και πέρα, όμως, σαφές ήταν το μήνυμα για να υπάρξουν άμεσα τροποποιήσεις των μνημονιακών πολιτικών που έχουν αποτύχει. Στόχος του Αντώνη Σαμαρά μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, οπότε και θα ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας, είναι να έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο πολιτικό πλαίσιο.
Με δεδομένο το ότι για το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να έχει τηλεφωνικές επαφές με τους βασικούς παίκτες στην ευρωπαϊκή σκακιέρα, ξεκαθαρίζοντας πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλά και σε σειρά μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Με την έλευση της Τρόικας στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα και την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές μας, θα έχουμε και την πρώτη έκθεση αξιολόγησης, μια έκθεση που θα παίξει μεγάλο ρόλο και στο αποτέλεσμα της επόμενης Συνόδου για την Ελλάδα. Αυτό πάντως που προέχει για τον Αντώνη Σαμαρά είναι η επανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό και η άμεση έναρξη των μεταρρυθμιστικών πολιτικών στο εσωτερικό.
Με την αλλαγή της ηγεσίας στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ανοίγει και ο δρόμος για ουσιαστικές αποκρατικοποιήσεις, με τον Αντώνη Σαμαρά να έχει δώσει ήδη εντολή για να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες στον ΟΣΕ και στις θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας. Παράλληλα, με την ορκωμοσία του νέου υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, θα μπει μπροστά και το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο θα εδράζεται στις προτάσεις του Ζαππείου.
Ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να του παραδώσουν άμεσα σημείωμα με τις βασικές τους προτεραιότητες αλλά και την κατάσταση την οποία παρέλαβαν, έτσι ώστε άμεσα να θέσει στόχους και χρονοδιαγράμματα για κάθε τομέα. Ομως το κομβικό σημείο για την περαιτέρω πορεία, σύμφωνα μ
Keywords
Τυχαία Θέματα