Στροφή στο νεοελληνικό έργο κάνει φέτος το χειμώνα το Θέατρο Τέχνης

11:25 5/9/2013 - Πηγή: E-Typos
Στην όγδοη πλέον δεκαετία του, το Θέατρο Τέχνης επιλέγει να επιστρέψει στις ρίζες και να τοποθετήσει στο επίκεντρο του ρεπερτορίου του, στο ιστορικό Υπόγειο, το νεοελληνικό έργο, συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε και καθιέρωσε ο Κάρολος Κουν, αλλά και να δώσει βήμα έκφρασης σε νέους – πλην όμως ήδη καταξιωμένους- 'Ελληνες συγγραφείς. Παράλληλα, στη Φρυνίχου επιλέγει να ανεβάσει παραστάσεις που συνομιλούν με το θεατρικό και ιστορικό παρελθόν. Ενώ για την παιδική του σκηνή προτείνει ένα νέο έργο αφιερωμένο
στον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Προσανατολισμένο και πάλι στο νεοελληνικό έργο το Θέατρο Τέχνης επιλέγει ως κεντρικό έργο στο Υπόγειο (Πεσματζόγλου 5) την επετειακή αναβίωση της βραβευμένης παράστασης «Ο Δρόμος Περνά Από Μέσα», σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου. Έργο του «πατριάρχη του ελληνικού θεάτρου» Ιάκωβου Καμπανέλλη - συγγραφέα που συνέδεσε όσο κανένας το όνομα και την πορεία του με το Θέατρο Τέχνης. Αλλωστε, «Η Αυλή των θαυμάτων», ήταν το πρώτο νεοελληνικό έργο που ανέβηκε στο Υπόγειο, το 1957.

Θα ακολουθήσει το πρόσφατα βραβευμένο με το α’ Κρατικό Βραβείο για νέους Θεατρικούς Συγγραφείς έργο της Άρτεμης Μουστακλίδου, «Η Απειλή». Το έργο βραβεύτηκε για «την ποιότητα της δραματουργίας του, που, χωρίς να αιφνιδιάζει ως προς τα μέσα της, χαρακτηρίζεται από οικονομία, ρυθμό, σκηνική αποτελεσματικότητα και καθαρή θεματική. Πρόκειται για ένα έργο που επικοινωνεί με το σήμερα, ισορροπεί ανάμεσα στην δραματικότητα και την φαιδρότητα της καθημερινότητας, δεν εξωραΐζει καταστάσεις και τοποθετείται ιδεολογικά με σαφήνεια απέναντι σε ένα από τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας μας». Και τα δύο έργα θα παίζονται από Τετάρτη έως και Κυριακή.

Παράλληλα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, θα παρουσιάζονται διαδοχικά τα οκτώ καινούρια «μικρά» έργα -διάρκειας μιας ώρας-, εμπνευσμένα από τη σύγχρονή πραγματικότητα, γραμμένα αποκλειστικά για να φιλοξενηθούν στο Υπόγειο, από τους: Αντώνη και Κωνσταντίνο Κούφαλη, Αλέξη Σταμάτη, Ανδρέα Φλουράκη, Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, Μαριάννα Κάλμπαρη, Μισέλ Φάις, Σάκη Σερέφα και Γιάννη Δούμο. Τα οκτώ έργα θα παίζονται ανά δύο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Στη Φρυνίχου, η αρχή θα γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου με τη νέα δουλειά της ομάδας OPER(O), «Αναμονή για τη νύχτα» και θα δοθούν μόνο 3 παραστάσεις (Τετάρτη-Κυριακή). Ακολουθούν οι «Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ σε σκηνοθεσία Λίνας Ζαρκαδούλα, με τη Ναταλία Τσαλίκη (Τετάρτη-Κυριακή), το «WOMAN», μια μουσικοθεατρική περφόρμανς γραμμένη από τον Γιώργο Κοτανίδη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη (Τετάρτη-Κυριακή) και το «Λα Μοσκέτα» του Ρουζάντε σε σκηνοθεσία Μπάμπη Κλαλιώτη (Δευτέρα-Τρίτη). Στην παιδική σκηνή ανεβαίνει το «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν – Μια Ζωή Σαν Παραμύθι» σε κείμενο Άντρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη.
Keywords
Τυχαία Θέματα