Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Οικ, Πατριάρχη Βαρθολομαίο

20:05 23/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.

Στην αρχή της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Γ. A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Χαίρομαι που σας βλέπω.

κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Και εγώ. Είδα χθες που συναντηθήκατε με τον Πρωθυπουργό
και περίμενα τη σειρά μου. Με πολύ χαρά σας περιμένουμε.

Γ. A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να είστε καλά.

κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Να είστε βέβαιος ότι, μετά ή άνευ θεσμικής ιδιότητος, το πρόσωπό σας, η παρουσία σας κοντά μας είναι πάρα πολύ προσφιλής πάντοτε. Σας θεωρούμε πολύτιμο φίλο του Πατριαρχείου μας, προσωπικά δικό μου φίλο, την κυρία Παπανδρέου με την οποία γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, τη Μαργαρίτα, σας αγαπούμε ως οικογένεια και ευχόμεθα να έχετε όλες τις ευλογίες του Θεού και για τώρα και για το μέλλον.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μακαριότατε, ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι πάντα δική μου η χαρά, δική μας, να είμαστε κοντά σας, υποστηρίζοντας πάντα το Πατριαρχείο και το έργο σας.

κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Ακόμη και χθες, για την οικουμενικότητα…

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ακριβώς. Και σήμερα, στην παρέμβασή μου, αναφέρθηκα στα θέματα αυτά, στην ευαισθησία που έχουμε εμείς πάντοτε στα θέματα του Πατριαρχείου. Και βεβαίως, και το δικό σας έργο είναι πάντα πολύ σημαντικό για την οικουμενική αντίληψη, την οποία έχετε γύρω από τα θέματα του διαλόγου των θρησκειών, των πολιτισμών, αλλά και για το περιβάλλον, όπου είστε πρωτοστάτης και, μάλιστα, σε εποχές που δεν ήταν και της μόδας…

κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Το Πατριαρχείο μας ήταν πρωτεργάτης και πρωτοπόρος σε αυτά τα θέματα της οικολογίας και των διαθρησκειακών διαλόγων.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ακριβώς.

κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Αυτό το λέγω με υπερηφάνεια, όχι ως πρόσωπο, αλλά ως Πατριαρχείο.

Αρχίσαμε τους διαθρησκειακούς διαλόγους με το Ισλάμ και με τον Ιουδαϊσμό πριν από 25 χρόνια και πλέον, που τότε κανείς δεν προσήγγιζε με θάρρος αυτά τα θέματα. Το Πατριαρχείο μας είχε πάντοτε μια ευρύτητα αντιλήψεως, είχε πάντοτε ανοιχτούς ορίζοντες και εγώ απλώς είμαι φορεύς αυτής της αντιλήψεως και αυτής της παραδόσεως. Και μαζί με τους συνεργάτες μου, κάνουμε το καλύτερο δυνατό υπό τας καλυτέρας σημερινάς συνθήκας. Όντως, είναι καλύτερες οι συνθήκες για το Πατριαρχείο μας και για την Ομογένεια και για όλες τις μειονότητες εδώ. Χάρις εις την τολμηρά ηγεσία του κ. Ερντογάν, αλλά και της Κυβερνήσεώς του, αναπνεύσαμε σε πολλά θέματα. Ακόμη χθες, πήραμε και τον τίτλο ιδιοκτησίας ενός μεγαλοπρεπούς κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου του Γαλατά, το οποίο είχε κατασχεθεί από τις Αρχές.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι και συμβολικό.

κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Και συμβολικό, διότι εκεί στο Γαλατά είναι και οι τρεις Εκκλησίες κατειλημμένες από τον εξωμότη παπα-Ευτύμ, τις οποίες βέβαια διεκδικούμε και αρχίζουμε τώρα ένα συγκεκριμένο αγώνα για να τις επανακτήσ
Keywords
Τυχαία Θέματα