ΣΥΡΙΖΑ: Μνημονιακή κουρελού που ξεφτίζει, το κυβερνητικό σχήμα

Σφοδρή κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην κυβέρνηση και εκτιμά ως πολύ πιθανό την περίοδο του Μαρτίου να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, συνυπολογίζοντας -μεταξύ άλλων- πως θα υπάρχει συζήτηση για νέα μέτρα «υπό το βάρος της αποτυχίας του προγράμματος», αποτυχία που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί δεδομένη, και ότι «τα φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης θα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο».

Σε άτυπη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για σειρά θεμάτων της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, παραπέμποντας στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν που μιλά για "εύθραυστο σχήμα", παραλληλίζει τη σημερινή εικόνα του κυβερνητικού σχήματος με εκείνη μιας «μιας μνημονιακής κουρελούς που ξεφτίζει». Επίσης, αφού χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο "ληστρικό" και "ισοπεδωτικό", «που εξοντώνει τους μικρούς και αδύνατους, ενώ στοχοποιεί τα μεσαία στρώματα», σημείωσε ότι «είναι υποκρισία εκ μέρους της κυβέρνησης, όταν ο Σαμαράς έλεγε ότι είμαστε το κόμμα των μεσαίων στρωμάτων».
Ενέταξε δε τις χτεσινές εξελίξεις ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε έναν μεταξύ τους ανταγωνισμό για τον "κεντρώο μνημονιακό χώρο", λέγοντας ότι είναι «σημάδια αποδόμησης υπό το βάρος του μνημονίου» και όχι «οι πόνοι μιας γέννας για να γεννηθεί κάτι καινούριο».
«Σε αυτό το νέο πολιτικό σκηνικό, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως ο σταθερός πολιτικός πόλος που λειτουργεί ως μαγνήτης», τόνισε.
Σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηρίξει δημόσια την απλή άδολη και συνταγματικά κατοχυρωμένη αναλογική, ενώ στα σενάρια για αλλαγή εκλογικού νόμου που φέρονται να επεξεργάζονται τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, απέδωσε προσπάθεια εκλογικής αποδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κάτι που, όπως υποστήριξε, «θα τους βγει μπούμερανγκ». Σημείωσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει την πρότασή του για την απλή αναλογική.
Επιπλέον, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί «με εκείνες τις δυνάμεις που προγραμματικά μπορούμε να βρεθούμε σε μια αντιμνημονιακή προοδευτική βάση» και σημείωσε ότι «ο κόσμος θα βρει τον τρόπο ώστε να δώσει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να δοκιμαστεί».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, επίσης, ότι η νέα φάση που ξεκίνησε μετά την εκταμίευση της δόσης θα είναι πιο σκληρή, ότι η απόφαση δεν καθιστά βιώσιμο το χρέος, ότι η "θριαμβολογία" της κυβέρνησης και οι δηλώσεις πως θα είναι τα τελευταία μέτρα και ότι θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αλλά αντίθετα διαμορφώνεται «ασφυκτικό πλαίσιο».
Επικαλούμενος την έκθεση της Κομισιόν, υποστήριξε πως ό,τι ακούστηκε από τη χτεσινή σύσκεψη των τριών αρχηγών «αποτελεί άλλη μια προσπάθεια να ξεγελάσουν τον ελληνικό λαό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διεκπεραιώσει ακόμα και απλά πράγματα.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για προσπάθεια της ΝΔ να μεταλλάξει την πολιτική της ταυτότητα όπως διαμορφώθηκε μεταπολιτευτικά και να δώσει τη θέση σε μια νέα, «με έντονα στοιχεία ακροδεξιάς ρητορικής και εθνικιστικών αναφορών, που μόνο τη Χρυσή Αυγή ενθουσιάζουν και την κάνουν να τρίβει τα χέρια της», και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την παρουσία της ΧΑ «είτε για να αποτελέσει αντίβαρο στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε για να υποστηρίξει τη θεωρία των "δύο άκρων"».

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ σε Βραζιλία-Αργεντινή
Στην επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, σε Βραζιλία και Αργεντινή, αναφέρθηκε ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του κ. Τσίπρα Νίκος Παππάς, επικεντρώνοντας στη σημασία του ταξιδιού σε αυτές τις χώρες που «επέλεξαν εναλλακτικό δρόμο στο νεοφιλελευθερισμό» και «είχαν επιτυχίες σε σχέση με τη μείωση της φτώχειας και την πρόσβαση του πληθυσμού στα βασικά αγαθά», ενώ αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση, σημείωσε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν είναι "κόκκινο χαλί" στη Μέρκελ».
Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει και θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του ταξιδιού, «ώστε να πυροδοτηθεί και μια συζήτηση μέσα στην Ευρώπη για εναλλακτική πορεία και αναβαθμισμένη σχέση με αναπτυσσόμενες χώρες της Λατινικής Αμερικής», ότι υπάρχουν δυνατότητες για συνεργασίες με αυτές, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αναβαθμιστεί και ο τρόπος που διεξάγεται εσωτερικά ο διάλογος γύρω από αυτά τα ζητήματα.
Αναφορικά με το πρόγραμμα της αντιπροσωπείας από εδώ και πέρα, χωρίς να αποκλείονται ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής, ο κ. Παππάς είπε ότι σήμερα, στη Μπραζίλια, συναντά τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, το προεδρείο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον σύμβουλο της προεδρίας για θέματα εθνικής ασφαλείας. Αύριο, η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κογκρέσου.
Την 21η Δεκεμβρίου θα υπάρξει συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εργασίας και με αντιπροσωπεία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει σε συγκέντρωση με θέμα "Ελληνική αριστερά απέναντι στην κρίση", που διοργανώνουν η ομοσπονδία πανεπιστημιακών και το δίκτυο αριστερών οικονομολόγων του Μπουένος Άιρες.
Την επομένη, θα πραγματοποιηθούν -κατά πάσα πιθανότητα- συναντήσεις με εκπροσώπους από τα υπουργεία Υγείας και Εμπορίου, ενώ θα δοθούν συνεντεύξεις στα ΜΜΕ.
Στις 26 Δεκεμβρίου θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργείο Παιδείας και στις 27 με το υπουργείο Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παππάς είπε ότι θα υπάρξει σειρά επισκέψεων και σε άλλες χώρες, μεταξύ άλλων και στις ΗΠΑ, αλλά «στον καιρό τους» και πως η κυβέρνηση θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των ταξιδιών.

"Αλληλεγγύη για όλους"
Την κεντρική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για ζητήματα αλληλεγγύης, την "Αλληλεγγύη για όλους" (solidarity4all.gr), παρουσίασε το μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας Τάσος Κορωνάκης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια δομή που δεν σκοπεύει να εκπροσωπήσει τα κινήματα αλληλεγγύης, ούτε αποσκοπεί στην άντληση πολιτικής υπεραξίας, αλλά αποσκοπεί στο «να διευκολύνει τον συντονισμό των χιλιάδων δομών αλληλεγγύης» στην Ελλάδα.
Ο κ. Κορωνάκης είπε ότι η δομή αυτή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με πάνω από 300 άλλες δομές και τόνισε ότι «η λογική μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε το κοινωνικό κράτος, αλλά μαζί με τα σωματεία των εργαζόμενων και δομές και όσους μπαίνουν στη διαδικασία να συνεισφέρουν, να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, τα βασικά».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα