Τ. Γκάιτνερ: Ναι, στη φορολογία των πλουσίων

00:35 16/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Η πρόταση να επιβληθεί ένας φόρος τουλάχιστον 30% στο εισόδημα των Αμερικανών που κερδίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο δεν θα βλάψει την οικονομία πνίγοντας τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.
Ο αποκαλούμενος "κανόνας Μπάφετ", ένα σχέδιο φορολογίας που προτάθηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες στη φορολογία εισοδήματος, έχει επικριθεί σφόδρα από τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι υποστηρίζουν πως θα αποθαρρύνει τους ανθρώπους
από το να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις καθώς θα αυξήσει το φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών και τους φόρους επί των επενδύσεων. "Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη βάση για αυτό το επιχείρημα, κατά την κρίση μου", είπε ο Γκάιτνερ στην εκπομπή του CBC "Face the Nation".
Το σχέδιο ονομάστηκε έτσι από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και υποστηρικτή του Ομπάμα Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος είπε ότι πληρώνει λιγότερο φόρο από τη γραμματέα του.
Οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με ένα τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους και δεν υπάρχει ομοφωνία για το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα. Ο Γκάιτνερ είπε πως αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να περικόψει κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια τις δαπάνες, πρέπει να γίνουν περισσότερα.
"Αλλά δεν βλέπουμε έναν ευλογοφανή, οικονομικά λογικό τρόπο να το κάνουμε αυτό και ακόμη να αφήνουμε χώρο για επενδύσεις στην εκπαίδευση, στις υποδομές, να βοηθάμε να προστατεύεται το δίκτυ ασφαλείας, να βοηθάμε να ενισχυθεί το Medicare για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, χωρίς να ζητάμε από τους πλουσιότερους Αμερικανούς να πληρώσουν ένα κάπως μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους σε φόρους", είπε. "Και νομίζουμε πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να περιορίσουμε την ικανότητά τους να εκμεταλλεύονται τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές και αυτό είναι που θα κάνει ο κανόνας αυτός."
Δεν υπάρχει ένα ευλογοφανές μονοπάτι στη φορολογική μεταρρύθμιση που δεν αναγνωρίζει πως η οικονομία δεν μπορεί να επεκτείνει αυτές τις φορολογικές περικοπές για τους πιο τυχερούς Αμερικανούς", είπε ο Γκάιτνερ. "Απλώς δεν μπορούμε πια να δανειζόμαστε για να το κάνουμε και θα πρέπει να αφήσουμε χώρο για αυτές τις άλλες προτεραιότητες", είπε.
Η υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών Γερουσία σχεδιάζει ψηφοφορία τη Δευτέρα για τον κανόνα Μπάφετ.
Οι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ του κανόνα με ποσοστό 60% έναντι 37%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή. Ενώ η πρόταση δεν έχει σχεδόν καμιά πιθανότητα να ξεπεράσει την αντίθεση των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, θα δώσει αρκετά "πολεμοφόδια" για τις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς οι Δημοκρατικοί λένε πως οι αντίπαλοί τους ασχολούνται περισσότερο με το πώς θα προστατέψουν τους πλούσιους παρά με τα προβλήματα των λιγότερο εύπορων Αμερικανών.
Ο Γκάιτνερ δήλωσε πως η κυβέρνηση Ομπάμα θα συνεχίσει να πιέζει για την υιοθέτηση του κανόνα και πως αισιοδοξεί ότι θα περάσει από το Κογκρέσο. "'Εχουν αντιτεθεί σε όλα όσα κάναμε
Keywords
Τυχαία Θέματα