Τα ποντίκια μπορούν να μάθουν να ...τραγουδούν

Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τις πρώτες ενδείξεις ότι η ικανότητα εκμάθησης φωνητικών ήχων και τραγουδιών δεν περιορίζεται στους ανθρώπους, στα πουλιά και σε μερικά ακόμα θηλαστικά, όπως θεωρείτο μέχρι σήμερα, αλλά επεκτείνεται και σε ένα άλλο -μάλλον απρόσμενο- είδος: στα ποντίκια. Δεν μιλάμε βέβαια για τις δυνατότητες ενός Παβαρότι, παρ’ όλα αυτά ιδίως τα αρσενικά ποντίκια φαίνεται πως έχουν το δικό τους τρόπο να τραγουδούν και μάλιστα συγχρονισμένα.
Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τους Έριχ Τζάρβις και Γκουστάβο Αριάγκα του Τμήματος Νευροβιολογίας του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ του
πανεπιστημίου Ντιουκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS ONE", έδειξαν για πρώτη φορά ότι τα ποντίκια έχουν παρόμοιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς με αυτούς που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι και τα πουλιά για τη φωνητική εκμάθηση και τα τραγούδια.
Τα περισσότερα ζώα βγάζουν κάποιου είδους ήχους, όμως πολύ λίγα μπορούν να τροποποιήσουν τη συχνότητα και τον τόνο των ήχων τους, έτσι ώστε να δημιουργήσουν φωνή και τραγούδια. Πλην των ωδικών πουλιών, τα θηλαστικά που το κάνουν αυτό, είναι οι άνθρωποι, τα δελφίνια, οι φάλαινες, οι θαλάσσιοι λέοντες, οι ελέφαντες και οι νυχτερίδες (αλλά όχι οι στενοί μας συγγενείς, οι μεγάλοι πίθηκοι). Σε αυτά τα ζώα, που διαθέτουν τα κατάλληλα εγκεφαλικά κυκλώματα και τις ανάλογες συμπεριφορές, έρχονται πλέον να προστεθούν και οι ποντικοί.
Έως τώρα ήταν γνωστό ότι τα αρσενικά ποντίκια βγάζουν μπροστά στα θηλυκά πολύπλοκους υπέρηχους (σε συχνότητες 50 έως 100 KHZ, πολύ πάνω από ό,τι μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί), που είναι γνωστοί ως το
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τα ποντίκια μπορούν να μάθουν να ...τραγουδούν,