Το μήνυμα των πολιτών

18:03 14/9/2013 - Πηγή: E-Typos
Είναι, αναμφίβολα, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλες οι ενδείξεις οδηγούν πλέον στο συμπέρασμα πως η χώρα μας βρίσκεται κοντά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, την απεξάρτηση της χώρας από το συνεχή δανεισμό και τη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Το σημαντικό είναι ότι, όπως διαβεβαιώνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τη σημερινή, αποκλειστική συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής, δεν θα επιβληθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, ακόμα και αν
χρειαστεί να υπάρξει νέο δάνειο ως πρόσθετη βοήθεια προς τη χώρα μας. Αρκεί, βεβαίως, να επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί από την τρόικα.

Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει ότι, εφόσον επιβεβαιωθούν τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα, δημιουργούνται βάσιμες προσδοκίες πως θα ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας και ιδιαίτερα των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων, που την τελευταία τριετία υποβάλλονται σε αιματηρές οικονομικές θυσίες.
Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημάνουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς, πάντοτε υπό την αίρεση της επίτευξης των στόχων, προχωρά σε μια καταρχήν εξειδίκευση των πρώτων μέτρων που θα ληφθούν προς την κατεύθυνση της άρσης των αδικιών που έχουν γίνει (π.χ. ένστολοι) και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής (π.χ. χαμηλοσυνταξιούχοι).

Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι, παράλληλα με την προσήλωση στη δημοσιονομική προσαρμογή, το βάρος των προσπαθειών της κυβέρνησης θα πρέπει να δοθεί στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, στις αποκρατικοποιήσεις, στην προσέλκυση επενδύσεων και την παροχή αναπτυξιακών κινήτρων για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, την τόνωση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Το βέβαιο είναι ότι νέα μέτρα λιτότητας δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία. Οι πολίτες, που όλο αυτό το διάστημα έχουν σηκώσει το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, απαιτούν να πιάσουν τόπο οι θυσίες τους και να προωθηθούν οι νέες πολιτικές, που είναι απαραίτητες για την ανακούφιση της κοινωνίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο Αντώνης Σαμαράς στέλνει μέσω του Τύπου της Κυριακής το μήνυμα ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν όλα τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα και να επιτύχουν τους στόχους που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στη σταδιακή αποδέσμευσή της από το Μνημόνιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα