Τουρκία: Ο Τ. Ερντογάν ζητεί μια "ηθική επέμβαση" στη Συρία

13:55 1/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε μιλώντας στη διάσκεψη των "Φίλων της Συρίας" στην Κωνσταντινούπολη μια "ηθική επέμβαση" στη Συρία ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία.

"Χρειαζόμαστε μια ηθική επέμβαση, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι συνειδήσεις μας θα επικρατήσουν. Κανένα άλλο συμφέρον, καμιά άλλη ανησυχία δεν πρέπει να παρέμβει", σημείωσε ο Ερντογάν.

Είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αποφύγει να επαναλαβει τα λάθη που έκανε στη Λιβύη,
πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. "Δεν επιδείξαμε τον καλύτερο εαυτό μας στη Βόρεια Αφρική, επιτρέψαμε να υπερισχύσουν οι συζητήσεις για το πετρέλαιο, αυτό έπληξε την ηθική μας θέση, δεν μπορούμε να επιτέψουμε να συμβεί αυτό στη Συρία".

Παράλληλα ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι "είναι κρίσιμο να μιλάμε με μία φωνή και να δώσουμε ένα συγκεκριμένο μήνυμα στο συριακό καθεστώς".

Προειδοποιώντας για τον κύνδυνο η διεθνής κοινότητα να καθυστερήσει να απαντήσει στην αυξανόμενη βία στη Συρία, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής το συριακό καθεστώς δεν έχει τηρήσει καμία από τις υποσχέσιες του να τερματίσει την βίαιη καταστολή.

"Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον (σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ) Άσαντ να μετατρέψει την στρατηγική του Άναν σε μια στρατηγική εξοικονόμησης χρόνου προς το συμφέρον του", υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου νωρίτερα σήμερα και συζήτησαν την πιθανότητα μιας συνάντησης μεταξύ του Ερντογάν και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομάμα για να συζητήσουν τα ζητήματα της Συρίας και του Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι κάλεσε τους "Φίλους της Συρίας" να πιέσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη των "Φίλων της Συρίας" πρέπει να "ζητήσουν συντονισμένα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει μια περιοριστική απόφαση βάσει του άρθρου 7 για να τερματιστεί η βία στη Συρία", σημείωσε ο αλ Αράμπι.

Το άρθρο 7 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει σε περίπτωση "απειλής της ειρήνης, διατάραξης της ειρήνης και επιθέσεων" μια σειρά μέτρων που ξεκινούν από τη διακοπή των οικονομικών και διπλωματιών σχέσεων και φτάνουν ως την στρατιωτική επέμβαση για την αποκατάσταση της ειρήνης.
Την ίδια ώρα, τα συριακά μέσα ενημέρωσης καταδίκασαν σήμερα τη διάσκεψη των Φίλων της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη χαρακτηρίζοντάς την "βήμα συζήτησης για τους εχθρούς της Συρίας".

"Μόνο οι αφελείς πιστεύουν ότι είναι μια διάσκεψη φιλική προς το συριακό λαό", σχολιάζει η αλ-Μπάαθ, εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος.

"Η έκκληση που απηύθυνε ο (υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας) Σαούντ αλ-Φαϊσάλ για να εξοπλιστούν οι τρομοκράτες, να αυξηθεί η αιματοχυσία και να καταστραφούν οι υποδομές, καθιστά τη διάσκεψ
Keywords
Τυχαία Θέματα