Τουρκία: Το αλκοόλ, το κραγιόν και το αίμα στις πλατείες

03:03 3/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Εάν θέλουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην Τουρκία και γιατί εκατοντάδες χιλιάδες αγανακτισμένοι ξεχύθηκαν στους δρόμους με αφορμή τα έργα ανάπλασης στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ας θυμηθούμε τι έγινε πριν από ένα μήνα για ένα «κραγιόν».

Στις αρχές Μαΐου στελέχη των Τουρκικών Αερογραμμών είχαν ζητήσει από τις αεροσυνοδούς της εταιρίας να μη φορούν έντονο μακιγιάζ και κόκκινο κραγιόν για να μη
σκανδαλίζουν τους επιβάτες. Η απόφαση προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις στο προσωπικό του αερομεταφορέα ενώ οι καταγγελίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για σκοταδιστικές πρακτικές υποχρέωσαν τη διοίκηση του αερομεταφορέα να ανακαλέσει την απαγόρευση του κραγιόν κάνοντας λόγο για απλή παρεξήγηση.

Το κραγιόν των αεροσυνοδών τις τελευταίες ημέρες μετατράπηκε σε αίμα διαδηλωτών από τις βίαιες συγκρούσεις με τους αστυνομικούς. Σύμπτωση: ο μάγος της μπάλας Μέσι που πρωταγωνιστεί στις διαφημίσεις των τουρκικών αερογραμμών φέρεται να δήλωσε στο twitter ότι «η Μπάρτσα είναι μαζί με τους διαδηλωτές».

Και στις δύο περιπτώσεις το μήνυμα προς την κυβέρνηση Ερντογάν είναι κοινό: «μην παρεμβαίνετε άλλο στη ζωή μας». Η πρόθεση του Ερντογάν να «ισλαμοποιήσει» την καθημερινότητα στην Τουρκία, πότε με την απαγόρευση του αλκοόλ ή την καταδίκη του γυναικείου κραγιόν μοιραία θα οδηγούσε σε μετωπική με τους πολίτες.
Η τουρκική κοινωνία δείχνει ότι δεν επιθυμεί η χώρα να μετεξελιχθεί σε «ισλαμικό κράτος» παρά το γεγονός ότι η άνθηση της οικονομίας βασίζεται σε εισροή κεφαλαίων από τις αραβικές χώρες και το Ιράν.

Η σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων που μέχρι τώρα συνυπήρχαν στην Τουρκία έχει και μία άλλη βασική παράμετρο. Η λάμψη της τουρκικής οικονομίας αρχίζει να ξεθωριάζει.

Η χώρα βγήκε από το δεκαετή έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μαζί με την Κίνα και την Ινδία είχε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως. Ωστόσο από το τέλος του 2012 η ανάπτυξη στη γειτονική χώρα παρουσίασε σημάδια κόπωσης κλείνοντας στο 2,2% από 8,5% που ήταν το 2011.

Η ανεργία επανήλθε σε διψήφιο ποσοστό ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι επιπτώσεις θα έχει στην τουριστική βιομηχανία της χώρας η απόφαση του Ερντογάν να απαγορεύσει τις πωλήσεις αλκοόλ μετά τις 10 το βράδυ.

Η πιθανή αποσταθεροποίηση της Τουρκίας θα προκαλέσει αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί να ενισχύσει την επιθετικότητά της απέναντι στην Ελλάδα. Για αυτό χρειάζεται ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση

Πάνος Αμυράς
Διευθυντής Ελεύθερου Τύπου
Keywords
Τυχαία Θέματα