Τυνησία: Αναστέλλεται η λειτουργία της Συντακτικής Συνέλευσης

00:02 7/8/2013 - Πηγή: E-Typos
Ο Μουστάφα Μπεν Τζααφάρ, πρόεδρος της συντακτικής συνέλευσης της Τυνησίας, ανακοίνωσε απόψε την αναστολή των εργασιών της επ' αόριστον, τουλάχιστον έως ότου αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη μου ως πρόεδρος της συντακτικής συνέλευσης και αναστέλλω τις εργασίες
της έως την έναρξη ενός διαλόγου [ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση] προς όφελος της Τυνησίας», δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος στην κρατική τηλεόραση.

Νωρίτερα χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώνονταν για να λάβουν μέρος απόψε σε μια πορεία στην μνήμη του Σόκρι Μπελαΐντ, του πολιτικού η δολοφονία του οποίου, πριν από έξι μήνες, προκάλεσε μια σοβαρή πολιτική κρίση η οποία αναζωπυρώθηκε με τη νέα πολιτική δολοφονία του περασμένου μήνα.

Το Λαϊκό Μέτωπο της αντιπολίτευσης –στο οποίο ανήκε ο Μπελαΐντ– είχε καλέσει στην κινητοποίηση αυτή πολύ πριν δολοφονηθεί ένα δεύτερο ηγετικό στέλεχός του, ο κοινοβουλευτικός Μοχάμεντ Μπράχμι, την 25η Ιουλίου.

Η δολοφονία του Μπράχμι ενέτεινε τις εκκλήσεις από την αντιπολίτευση, που προασπίζεται τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, να παραιτηθεί η κυριαρχούμενη από τους ισλαμιστές του Ενάχντα κυβέρνηση και συντακτική συνέλευση.

Το κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα λέει ότι είναι ανοικτό στο ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, υπό τον όρο ότι θα παραμείνει στην ηγεσία της.

Ωστόσο η χώρα, η οποία θεωρείτο ως πρότινος σχετικά σταθερή, αντιμετωπίζει πλέον μια διπλή κρίση, σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο ασφαλείας. Την περασμένη εβδομάδα, οκτώ στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα που φέρονται να είχαν στήσει ισλαμιστές εξτρεμιστές στα σύνορα με την Αλγερία. Η κυβέρνηση κατηγορεί επίσης ισλαμιστές σαλαφιστές εξτρεμιστές για τις δολοφονίες των Μπελαΐντ και Μπράχμι, οι οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση έγιναν με το ίδιο όπλο.

Απόψε η τυνησιακή αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε έναν φερόμενο ως ισλαμιστή μαχητή στην συνοικία Ραουάντ, έξω από την Τύνιδα, όπως δήλωσε ένα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι οικογένειες των δύο δολοφονημένων πολιτικών πάντως κατηγορούν το κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα ότι ευθύνεται για το θάνατό τους. Όπως καταγγέλλουν οι οικογένειες, οι ισλαμιστές, που είναι χωρισμένοι σε μετριοπαθείς και σκληροπυρηνικούς, τηρούν μια επαμφοτερίζουσα στάση έναντι των εξτρεμιστών.

Η αποψινή διαδήλωση επρόκειτο να γίνει έξω από τη βουλή και προγραμματιζόταν να αρχίσει στις 21:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας).

Υποστηρικτές της κυβέρνησης έχουν επίσης κατέβει σε διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες καταγγέλλοντας ότι η αντιπολίτευση αποπειράται ένα «πραξικόπημα» εναντίον της κυβέρνησης του Ενάχντα.

Στο μεταξύ περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν απόψε στο Παρίσι αξιώνοντας την παραίτηση της τυνησιακής κυβέρνησης.

Ο ηγέτης του Ενάχντα, Ρασίντ Γανούσι, απέκλεισε με σημερινές δηλώσεις κάθε ενδεχόμενο η κυβέρνηση να παραιτηθεί. «Γίνονται μαξιμαλιστικές απαιτήσεις για την παραίτηση μιας κυβέρνησης η οποία έχει την εμπιστοσύνη της βουλής, μέσω διαδηλώσεων», είπε ο Γανούσι στην εφημερίδα La Presse. «Στα δημοκρατικά κράτη, οι διαδηλώσεις δεν οδηγούν σε αλλαγές κυβερνήσεων, είναι μάλλον στα διδακτορικά καθεστώτα που μια διαδήλωση μπορεί να οδηγήσει στην πτώση του καθεστώτος», πρόσθεσε ο ίδιος.
Keywords
Τυχαία Θέματα