Β. Φάιμαν: Η έξοδος της Ελλάδας από ευρωζώνη θα στοίχιζε πολύ ακριβά

14:41 13/5/2012 - Πηγή: E-Typos
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα ήθελε η επόμενη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξει σε ένα αναπτυξιακό σύμφωνο αλλά και να αποφασίσει επενδύσεις στην εκπαίδευση, την απασχόληση και τις υποδομές μέσω ομολογιακών δανείων για τη χρηματοδότηση έργων, ως το πρώτο βήμα για την έκδοση ευρωομολόγων.
Ο σοσιαλδημοκράτης Φάιμαν δήλωσε επίσης στην εφημερίδα Oesterreich ότι μολονότι η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ είναι θεωρητικά εφικτή, κάτι τέτοιο θα στοίχιζε πάρα πολύ.
"Θέλω να αποφασίσουμε ένα αναπτυξιακό σύμφωνο για την Ευρώπη στην επόμενη σύνοδο", τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος.
Για την κατάσταση στην Ελλάδα δήλωσε "πολύ ανήσυχος", προσθέτοντας ότι η χώρα του θα μπορούσε να συνεχίσει να συμβάλει στη χρηματοδότησή της μόνο αν η Αθήνα προωθήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. "Κανείς δεν μπορεί να εγγυάται για ένα πηγάδι χωρίς πάτο, ούτε κι εμείς μπορούμε", σημείωσε.
Στην ερώτηση, αν μπορεί να φανταστεί μια ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα, ο Φάιμαν απάντησε: "Δεν το επιθυμώ, θεωρητικά πολλά είναι εφικτά. Μονάχα θα προειδοποιήσω: (η έξοδος της Ελλάδας) θα στοιχίσει πολύ ακριβότερα από την τρέχουσα βοήθεια για την Ελλάδα".
Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι "νομικά δυνατή". "Η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατόπιν να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Αθήνα δύναται να απαρνηθεί την ευρωπαϊκή βοήθεια. Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να προσαρμοστούν", τόνισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα