Βραζιλία: Έρευνα για το αν ο πρώην πρόεδρος Γκουλάρ δολοφονήθηκε

Στην εκταφή των λειψάνων του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζοάο Γκουλάρ προχώρησαν σήμερα οι αρχές της χώρας, προκειμένου να γίνουν ιατροδικαστικές εξετάσεις και να διαπιστωθεί εάν δηλητηριάστηκε στο πλαίσιο της "Επιχείρησης Κόνδωρ", του σχεδίου εξόντωσης των αντιφρονούντων πολιτικών που έθεσαν σε εφαρμογή οι λατινοαμερικάνικες δικτατορίες, τις δεκαετίες του 1970 και '80.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί στο κοιμητήριο του Σάο Μπόρζα, μιας πόλης που απέχει 600 χιλιόμετρα από το Πόρτο Αλέγκρε, στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντου
Σουλ, στα σύνορα της Βραζιλίας με την Αργεντινή.

Στην πόλη αυτή γεννήθηκε ο "Ζάνγκο", όπως αποκαλούσαν χαϊδευτικά οι Βραζιλιάνοι τον πρόεδρό τους, και εκεί αναπαυόταν μέχρι σήμερα, στο μαυσωλείο της οικογένειάς του.

Λόγω της ζέστης η εκταφή ξεκίνησε στις 6 το πρωί, παρουσία τεσσάρων ειδικών από την Αργεντινή και την Ουρουγουάη που είχαν επιλεγεί από την οικογένεια του Γκουλάρ και την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Ρίο Γκράντε ντου Σουλ. Άλλος ένας ειδικός συμμετέχει στις έρευνες ως παρατηρητής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Γκουλάρ ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της χώρας το 1961 και ανατράπηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964. Πέθανε στην Αργεντινή το 1976, κατά την επίσημη εκδοχή από καρδιακή ανακοπή.

Παρόντες σήμερα στο κοιμητήριο ήταν, εκτός από τους συγγενείς του πρώην προέδρου, οι υπουργοί Δικαιοσύνης Ζοζέ Εντουάρντο Καρντόζο, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία ντου Ροζάριο και ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τάρσο Γκένρο.

"Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Όλες οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να διαφυλάττουν την αλήθεια", είπε ο Καρντόζο μιλώντας στους δημοσιογράφους.

"Υπάρχουν πολλά έγγραφα που κάνουν λόγο για μια απόπειρα δολοφονίας του Ζάνγκο. Τον παρακολουθούσαν και μυστικοί πράκτορες είχαν μπει στο σπίτι του. Εάν μπήκαν για να κλέψουν μια επιστολή ή διάφορα έγγραφα, θα μπορούσαν να έχουν ρίξει δηλητήριο σε κάποιο φάρμακο ή στο φαγητό του", δήλωσε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής για την Αλήθεια (CNV), που έχει αναλάβει να ερευνήσει τα εγκλήματα τα οποία διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στη Βραζιλία (1964-1985).

Στην ιατροδικαστική εξέταση θα επιχειρηθεί να διαπιστωθεί αν ο Γκουλάρ πέθανε επειδή του άλλαξαν τα φάρμακα που έπαιρνε για την καρδιά του, όπως υποστηρίζει ο πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Ουρουγουάης Μάριο Μπαρέιρο Νέιρα, ο οποίος κρατείται στη Βραζιλία.
Keywords
Τυχαία Θέματα