Credit Suisse: Ανησυχία στις αγορές της Ευρώπης – Παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας

05:59 16/3/2023 - Πηγή: Enikos

Πριν από λίγα 24ωρα η Credit Suisse διαπίστωσε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις οικονομικές της καταστάσεις, επειδή το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, λόγω αθέτησης πληρωμών.

Η παραδοχή της ελβετικής τράπεζας σε συνδυασμό με την αντίδραση της Saudi National Bank, τον βασικότερο μέτοχό της, που δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να παράσχει περισσότερη οικονομική ενίσχυση

για να μην ξεπεράσει το 10% (ήδη κατέχει το 9,9% των μετοχών της Credit Suisse) προκάλεσε χάος στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και στη Wall Street.

Θεωρήθηκε απόρροια της κατάρρευσης των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank, οι οποίες προκάλεσαν τριγμούς στις αγορές. Αξιοσημείωτο είναι ότι η μετοχή της Credit Suisse έπεσε κατά τουλάχιστον 30% και παρέσυρε μαζί της και άλλες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως η Citigroup και η Wells Fargo που «έχασαν» από 5% αλλά και η Goldman Sachs και η Bank of American που «έχασαν» από 3% και 4% αντίστοιχα.

Τώρα, σύμφωνα με την Financial Times, μετά την… κατρακύλα της μετοχής της και λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Credit Suisse, Άξελ Λέμαν ότι «Δεν αποτελεί θέμα» η κρατική βοήθεια, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα την πάρει, αλλά θα προσπαθήσει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών Αρχών, η ελβετική τράπεζα έκανε αίτημα δημόσιας στήριξης στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για βοήθεια.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα παράσχει ρευστότητα

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας απάντησε στην Credit Suisse αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι θα παράσχει ρευστότητα στην τράπεζα «εφόσον τη χρειαστεί».

Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της κεντρικής τράπεζας σκοπό έχει να «ενισχυθεί» ο τραπεζικός όμιλος αυτός, που θεωρείται συστημικά σημαντικός, ή αλλιώς πολύ μεγάλος για να αφεθεί να πτωχεύσει.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008, πάντως κεντρικές τράπεζες είχαν παρέμβει για να εγγυηθούν πως οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα άντεχαν την πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Keywords
Τυχαία Θέματα