Qatar Gate – Le Soir: Δέκα Ιταλοί ευρωβουλευτές καταγγέλλουν τις συνθήκες κράτησης της Εύας Καϊλή

23:00 15/2/2023 - Πηγή: Enikos

Τις συνθήκες κράτησης της Εύας Καϊλή, στο πλαίσιο των ερευνών για το Qatar Gate καταγγέλλουν δέκα συνάδελφοί της ευρωβουλευτές, με επιστολή τους στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας Le Soir, οι δέκα ευρωβουλευτές είναι όλοι μέλη της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών. Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών έκανε ειδική

δήλωση διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ατομική πρωτοβουλία των δέκα και όχι για ενέργεια του κόμματος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι  οι 10 ευρωβουλευτές της ομάδας του ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος έστειλαν επιστολή στις 13 Φεβρουαρίου απευθυνόμενοι στην πρόεδρο του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα.  Με την επιστολή αυτή, οι ευρωβουλευτές θέλησαν να καταγγείλουν τις συνθήκες υπό τις οποίες η συνάδελφός τους, Εύα Καϊλή,  βρίσκεται προφυλακισμένη στις φυλακές Χάρεν από τις 9 Δεκεμβρίου. 

«Η πρόεδρος έλαβε μια επιστολή και θα την εξετάσει. Είναι συνηθισμένο οι εκλεγμένοι βουλευτές  και οι ευρω-ομάδες να κοινοποιούν τις ανησυχίες τους στην προεδρία με επιστολή. Αυτές οι επιστολές δεν είναι δημόσιες» αναφέρει χαρακτηριστικά η υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει επίσης ότι  «η πρόεδρος βρίσκεται σε επαφή με τις βελγικές αρχές».

Η «Le Soir»,  πάντως χαρακτηρίζει εντυπωσιακό το γεγονός ότι και οι δέκα ευρωβουλευτές είναι Ιταλοί.  Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι δέκα, καταγγέλλουν τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται η Εύα Καϊλή, εστιάζοντας στο ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στερείται το παιδί της. Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων, πάντα σύμφωνα με την Le Soir,  ο Μπράντο Μπενιφέι και η Αλεσάντρα Μορέτι. Στο κείμενό τους, οι δέκα  καταγγέλλουν έλλειψη ανθρωπιάς από την Δικαιοσύνη, αλλά και σκληρή συμπεριφορά των στελεχών της φυλακής απέναντι στην Εύα Καϊλή.

«Δεν είναι για να ασκήσουμε πίεση σε κάποιον» αναφέρει  ο Μπράντο Μπενιφέι, την παραμονή της νέας ακρόασης της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αίτημα την αποφυλάκισή της, «αλλά για να αναδείξουμε το γεγονός ότι ένα άτομο στερείται το δύο ετών παιδί του», κάτι που οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή είχαν τονίσει ιδιαιτέρως. Ο Μπενιφέι αναφέρει επίσης ότι η επιστολή ήταν πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή  Μασιμιλιάνο Σμερίλιο, ο οποίος έχει μια έφεση στην σύνταξη τέτοιων επιστολών, με αντικείμενο δηλαδή της προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Η βελγική εφημερίδα σημειώνει ότι έστειλε ερωτήσεις  στον Σμερίλιο, αλλά εκείνος δεν θέλησε να απαντήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα