QatarGate: Παραμένει κρατούμενος και ανακρίνεται ο Ταραμπέλα

14:54 10/2/2023 - Πηγή: Enikos

Εξελίξεις στο σκάνδαλο Qatar Gate. Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής κράτησης, στην εισαγγελία των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, η ανάκρισή του συνεχίζεται και μέχρι το απόγευμα αναμένεται να γίνει γνωστό αν θα οδηγηθεί στην φυλακή ή θα αφεθεί ελεύθερος.

Νωρίτερα, η εφημερίδα La Repubblica είχε γράψει ότι ο Ταραμπέλα συνελήφθη

νωρίς το πρωί της Παρασκευής, στο σπίτι του στις Βρυξέλλες.

Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει την άρση της ασυλίας του, όπως και του Ιταλού Ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού και του βελγικού Τύπου, από την έρευνα φέρεται να προκύπτει ότι ο Ταραμπέλα δωροδοκήθηκε με ποσό από 120.000 έως 140.000 ευρώ για να υποστηρίξει ως ευρωβουλευτής θέσεις οι οποίες ευνοούσαν το Κατάρ.

Ο Μαρκ Ταραμπέλα, σύμφωνα με την Le Soir, έχει δηλώσει από την αρχή ότι δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο και ότι δεν επηρεάστηκε ποτέ από κανέναν για τη διαμόρφωση των απόψεών του.

Ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα και πρώην Δήμαρχος των Ανθίσνων (γαλλόφωνη κοινότητα κοντά στη Λιέγη) συνελήφθη γύρω στις 6 το πρωί στο σπίτι του από την αστυνομία, προκειμένου να οδηγηθεί για ανάκριση στον γνωστό ανακριτή Μισέλ Κλεζ. Η σύλληψή του κατέστη δυνατή, μόνο μετά την άρση της ασυλίας του. στις 2 Φεβρουαρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι έρευνες στα χρηματοκιβώτια

Σε ανακοίνωσή της, η  ομοσπονδιακή εισαγγελία διευκρινίζει ότι έγιναν πολλές έρευνες σήμερα το πρωί, ιδίως σε «ένα τραπεζικό χρηματοκιβώτιο που βρίσκεται στη Λιέγη και ανήκει» στο Μαρκ Ταραμπέλα. «Ερευνήθηκαν και ορισμένα γραφεία του δημαρχείου Ανθίσνων» και, κατόπιν αυτών, «ο Μαρκ Ταραμπέλα συνελήφθη για ακρόαση. Σε νεότερη ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Μισέλ Κλεζ «θα αποφασίσει αν θα εμφανιστεί ενώπιόν του τις επόμενες ώρες», ο συλληφθείς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Marc Tarabella βρίσκεται στο στόχαστρο των ερευνών της ομοσπονδιακής εισαγγελίας που ανατέθηκε στον ανακριτή Μισέλ Κλεζ, σχετικά με τις προσπάθειες του Κατάρ και του Μαρόκου να επηρεάσουν την οικονομική και πολιτική λήψη αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν  διαφθορά, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο Μαρκ Ταραμπέλα δεν αντιτάχθηκε στην άρση της βουλευτικής του ασυλίας και μέχρι σήμερα τουλάχιστον δήλωνε αθώος και υποστήριζε ότι δεν έχει λάβει ποτέ χρήματα ή δώρα από το Κατάρ ή άλλη χώρα.

Ωστόσο ο «μεταμελημένος» πλέον, πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι αποκάλυψε στον ανακριτή ότι είχε δώσει ένα ποσό μεταξύ 120.000 και 140.000 ευρώ, σε μετρητά, στον Ταραμπέλα για να υποστηρίξει θέσεις υπέρ του Κατάρ, του Μαρόκου και της Μαυριτανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατηγορούνται τέσσερα άτομα και τρία από αυτά τελούν υπό κράτηση: η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Ο τέταρτος, ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, επικεφαλής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice», αφέθηκε ελεύθερος, αλλά με περιοριστικούς όρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα