Λάκης Κομνηνός: Ο αξεπέραστος γόης του κινηματογράφου μας

16:57 27/1/2023 - Πηγή: Enikos

Υπάρχουν μερικές σκηνές στον ελληνικό κινηματογράφο, που με τον υψηλό τους δραματικό χαρακτήρα και την ηθική τους ενάργεια, έχουν μείνει ανεξάλειπτες στο μυαλό και την καρδιά μας, σηματοδοτώντας σπουδαίες ηθικές και αισθητικές μνήμες.

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε αυτές ανήκουν και σκηνές από τις ανεπανάληπτες ταινίες μας: «28η Οκτωβρίου, ώρα 5:30» και «Εκείνο το καλοκαίρι». Με πρωταγωνιστή έναν από τους ωραίους τους ελληνικού κινηματογράφου, που έχουν κερδίσει την παντοτινή αγάπη και εκτίμηση του κινηματογραφόφιλου κοινού μας. Έναν δίμετρο, πανέμορφο άνδρα, με αδρά χαρακτηριστικά

και εξωτική ομορφιά, που παρέπεμπε σε κάτι μοναδικό, σπάνιο! Τον απαράμιλλο Λάκη Κομνηνό που άλλοτε ως Γερμανός αξιωματικός της Βέρμαχτ, κάποτε ως αντάρτης πατριώτης στα ανυπόταχτα κακοτράχαλα βουνά της Κρήτης, ενίοτε ως ακαταμάχητος εραστής-play boy, ή ξιπασμένος και αλαζονικός μεγαλοαστός, μας πρόσφερε μεγάλες ερμηνείες, οι οποίες ανυψώνονται με μεγάλες δραματικές σφαίρες.

Ο Λάκης Κομνηνός

Στην ταινία «Εκείνο το καλοκαίρι», του εμπνευσμένου Βασίλη Γεωργιάδη, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα μοναδικό ερωτικό δράμα, με πρωταγωνιστές την πανέμορφη ενζενί μας Έλενα Ναθαναήλ και τον Λάκη Κομνηνό, στους αντίστοιχους ρόλους του ερωτικού ζευγαριού, όπου και πάλι ο μεγάλος μας ζεν πρεμιέ, Λάκης Κομνηνός, με τα ακένωτα κοιτάσματα της υποκριτικής του δεινότητας και την εξωτική ομορφιά του, μας κόβει την ανάσα! Επενδυμένη ακόμα αυτή η σπουδαία ταινία του Γεωγιάδη, με την αισθαντική μουσική του Γιάννη Σπανού, κατεγράφη στις μεγάλες στιγμές της κινηματογραφικής μας δημιουργίας. Προικοδοτημένος από την φύση λοιπόν ο Λάκης Κομνηνός με μια άγρια-εξωτική ομορφιά, αδρά χαρακτηριστικά που παρέπεμπαν σε κάτι σπάνιο ξεχωριστό, υψηλό λυρικό κύτταρο που του επέτρεπε να αποδίδει με παραστατική ενάργεια δύσκολους δραματικούς ρόλους, αλλά και μια στέρεα θεατρική παιδεία, διήνυσε μια μακρά πορεία στον κινηματογράφο ιδίως και τα θεατρικά μας δρώμενα και μας χάρισε μοναδικές στιγμές.

Ο Λάκης Κομνηνός και η Τζένη Καρέζη στην ταινία «Εκείνο το καλοκαίρι»

Ο μεγάλος μας ζεν πρεμιέ είδε το φως της ζωής, στις 4 Ιουνίου του 1944 στην Άγρα Λέσβου, ενώ ήρε την μακρινή του καταγωγή από την Κεφαλονιά. Το φυσικό του όνομα ήταν Απόστολος Πάστος, αλλά ένεκα των καλλιτεχνικών αναγκών το άλλαξε σε Κομνηνός, που είναι αναμφίβολα πιο επικοινωνιακό και παραπέμπει και σε αριστοκρατικές ρίζες. Μετά τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές, ενεγράφη στην Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη και φοίτησε για δυο χρόνια, ωστόσο θα αποφοιτήσει με το δραματουργικό πτυχίο, από την Σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη. Συνάμα θα παρακολουθήσει και ανώτερα μαθήματα υποκριτικής, στην Ακαδημία Τεχνών του Ιλινόις στην Αμερική.

Ο Λάκης Κομνηνός και ο Κώστας Καζάκος στην ταινία «Αγάπη και αίμα»Λάκης Κομνηνός Ελένη Ζαφειρίου

Πρόβα τζενεράλε στο παλκοσένικο ο Λάκης Κομνηνός, έκανε με την τραγωδία «Αντιγόνη» και στην μεγάλη μας οθόνη πραγματοποίησε την πρωτόλεια εμφάνισή του, στην ταινία-κοινωνικό δράμα, «Ο εγωισμός» του Γιάννη Δαλιανίδη, πλάι στους κραταιούς Ζωή Λάσκαρη, Άγγελο Αντωνόπουλο, Σπύρο Φωκά κ.α. και έκτοτε θα ακολουθήσει μια μακρά αλυσίδα κινηματογραφικών επιτυχιών. Σε όλο αυτό το φάσμα στην μεγάλη μας οθόνη, ο έξοχος Έλληνας ζεν πρεμιέ, υποδύθηκε τον σκληρό και άκαμπτο Γερμανό αξιωματικό ή Άγγλο κατάσκοπο, τον αδίστακτο ενίοτε φεουδάρχη, αλλά και τον σνομπ αστό, όπως προαναφέραμε με ξεχωριστή δεινότητα, και καθιερώθηκε στην συνείδηση των σινεφίλ, με τους υψηλούς του δραματικούς τόνους, ως ένας μεγάλος ρολίστας. Και η παρουσία του, πάντα πέρα από τα υποκριτικά της χαρακτηριστικά, επένδυε τις ταινίες μας, με ένα άρωμα μεγαλοπρέπειας και επιβλητικότητας. Μάλιστα την δεκαετία του ’70, ο Λάκης Κομνηνός, συμμετείχε σε μεγάλες κοσμοπολίτικες παραγωγές, εκ των οποίων κάποιες είχαν και διεθνές καστ, με δυσθεώρητα για τα ελληνικά δεδομένα μπάτζετ, που προβλήθηκαν με επιτυχία στο εξωτερικό. Για την αισθαντική επίσης φωνή του, ο ωραίος του ελληνικού κινηματογράφου, συμμετείχε σε πάρα πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές και σε ντοκιμαντέρ, ως αφηγητής.

Ο Λάκης Κομνηνός και η Ζωή Λάσκαρη στην ταινία «Εγωισμός»

Σε ότι αφορά την προσωπική του ζωή, ο σπουδαίος γόης της μεγάλης μας οθόνης, υπήρξε λάτρης του ωραίου φύλλου, με πολλές αυτονόητα κατακτήσεις για την εκστατική ομορφιά του! Έκανε δυο γάμους. Πρώτη του σύζυγος ήταν η ηθοποιός Ντίνα Τριάντη, με την οποία απέκτησε δυο γιούς, τους Γιώργο και Γιάννη. Και με τον δεύτερο γάμο του, με την δημοσιογράφο Τζώρτζια Κοντράρου, απέκτησε έναν τρίτο γιο τον Δημήτρη. Τα τελευταία χρόνια ο αγαπημένος μας ηθοποιός ιδιωτεύει απολαμβάνοντας την θαλπωρή της οικογένειάς του, αλλά και ασχολούμενος διεξοδικά με το αγαπημένο του χόμπι το κυνήγι!

Ο Λάκης Κομνηνός και η Νόρα Βαλσάμη στην ταινία «Τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι»

Με άτεγκτο δημοκρατικό ήθος ακόμα, το 1981 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της ΥΕΝΕΔ, με στόχο τον εκδημοκρατισμό της από τη χούντα. Με την εκστατική ομορφιά του, το υψηλό καλλιτεχνικό του ήθος –ποτέ δεν διολίσθησε στις απρέπειες του star-systrem–, το δυνατό λυρικό του κύτταρο και την πλατιά του θεατρική παιδεία, ο Λάκης Κομνηνός, διέγραψε μια μεγάλη καριέρα στα καλλιτεχνικά μας δρώμενα και με τις σπουδαίες δραματικές ερμηνείες του, έχει καταγραφεί στους λατρεμένους ηθοποιούς της καρδιάς μας!

Ο Λάκης Κομνηνός στην ταινία «Παύλος Μελάς»Κινηματογράφος1964 – «Εγωισμός»1965 – «Γλυκειά γλυκειά μου Αγάπη»1966 – «Οι Ένοχοι», «Οι Εκδικηταί», «Δάκρυα για την Ηλέκτρα»1968 – «Αγάπη και Αίμα», «Γοργόνες και Μάγκες»1969 – «Τα δυο πόδια σ΄ ένα Παπούτσι»1970 – «Οι Γενναίοι του Βορρά», «Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ», «Μάρθα η Γυναίκα του Πόνου», «Ακόμα μια φορά πριν ξεψυχήσω»1971 – «Φλογισμένη Σάρκα», «Εκείνο το καλοκαίρι», «Η Χαραυγή της Νίκης», «Καταναλωτική Κοινωνία», «28η Οκτωβρίου ώρα 5:30»1972 – «Οι Εκβιασταί», «Οι Απάνθρωποι»1973 – «Τανγκό 2001»1974 – «Παύλος Μελάς», «Έγκλημα στο Καβούρι»1975 – «Συνωμοσία στη Μεσόγειο», «Δολοφονήστε τον Μακάριο»1976 – «Καυτές Διακοπές»1979 – «Το Χαμόγελο της Πυθίας»1980 – «Ρένα να η Ευκαιρία»1982 – «Το κόκκινο Τρένο», «Παγίδα στην Ελλάδα», «Εγώ και το πουλί μου», «Ο Καπιταλίστας και η Τραγουδίστρια», «Η Μανούλα το Μανούλι και ο Παίδαρος»1995 – «Transito»1999 – «Ο Ανθός της Λίμνης»2002 – «Στη Σκιά του Λέμυ Κώσιον»2015 – «Ουζερί Τσιτσάνης»Θέατρο1967 – «Ήταν ένας playboy»1977 – «Αντιγόνη», «Ρομανσέρο»

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων / www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα