Τζο Μπάιντεν: Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι «ασφαλές» – Οι επενδυτές θα χάσουν χρήματα

16:35 13/3/2023 - Πηγή: Enikos

Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι «ασφαλές» διαβεβαίωσε σήμερα ο Τζο Μπάιντεν και υποσχέθηκε αυστηρότερη τραπεζική ρύθμιση, αφού οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αναγκάστηκαν να παρέμβουν με μια σειρά έκτακτων μέτρων μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SIVB.O) και της Signature Bank (SBNY.O)., που απειλεί να προκαλέσει μια ευρύτερη κρίση.

«Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Οι καταθέσεις

σας θα είναι εκεί όταν τις χρειαστείτε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι διευθυντές των τραπεζών θα απολυθούν, σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν, και οι επενδυτές θα χάσουν χρήματα. «Πήραν εν γνώσει τους ένα ρίσκο και όταν ο κίνδυνος δεν αποδώσει, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με το Reuters, υποσχέθηκε επίσης νέο κανονισμό μετά την μεγαλύτερη πτώχευση τραπεζών των ΗΠΑ από την οικονομική κρίση του 2008. Ορισμένοι από τους νόμους του Ντοντ Φρανκ που ψηφίστηκαν έπειτα από εκείνη την κρίση για να αποφευχθεί τυχόν επανάληψή της, ανατράπηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους υπό τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε.

«Θα ζητήσω από το Κογκρέσο και τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών να ενισχύσουν τους κανόνες για τις τράπεζες για να καταστήσουν λιγότερο πιθανό αυτό το είδος τραπεζικής χρεοκοπίας να συμβεί ξανά και να προστατεύσουν τις αμερικανικές θέσεις εργασίας», είπε.

Pres. Biden says those who invested in failed Silicon Valley Bank and Signature Bank will not be protected: “They knowingly took a risk and when the risk didn’t pay off, investors lose their money. That’s how capitalism works.” https://t.co/HWi82gAbJP pic.twitter.com/3hVKFJqmZt

ABC News (@ABC) March 13, 2023

Ο Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα διχασμένο Κογκρέσο, το οποίο θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη τη θέσπιση σκληρότερων νέων κανόνων. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί έχουν ασκήσει κριτική στους διευθυντές τραπεζών της Silicon Valley.

Η οικονομική του ομάδα συνεργάστηκε με τις ρυθμιστικές αρχές το Σαββατοκύριακο για τα μέτρα, τα οποία περιελάμβαναν την εγγύηση των καταθέσεων και στις δύο τράπεζες, τη δημιουργία μιας νέας διευκόλυνσης για πρόσβαση στις τράπεζες σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης και διευκόλυνση των τραπεζών ώστε να δανείζονται από την Federal Reserve σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι κινήσεις αυτές έστειλαν «κύματα» ανακούφισης στη Silicon Valley, που όμως είναι προσωρινή, καθώς η κρίση δοκίμασε την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξει αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές την επόμενη εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα