Mακριά από το ελληνικό χαοτικό σύμπαν, τα πράγματα φαίνεται πως δεν πάνε καθόλου καλά…

01:35 22/6/2013 - Πηγή: Aixmi

Προχθές παρακολουθούσαμε τα ένταση στην Βουλγαρία, χθές το κοινωνικό ξέσπασμα στην Τουρκία και σήμερα είναι η 11η μέρα που η Βραζιλία συγκλονίζεται από πρωτοφανούς έκτασης βίαια επεισόδια, με αφορμή την αύξηση των εισιτηρίων κατά 7 λεπτά στα μέσα μαζικής μεταφοράς που τα καθιστούν από τα ακριβότερα παγκοσμίως – παρόλο που είναι από τα πιο υποτυπώδη. Τα επεισόδια στην Βραζιλία έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με την πρόσφατη ανάφλεξη στην Τουρκία

: Πρωτοστατούν νέοι, μορφωμένοι, ακομμάτιστοι …

Στη Βραζιλία ο βασικός μισθός είναι 234 ευρώ και η τιμή του εισιτηρίου στα ΜΜΜ αυξήθηκε στο 1 ευρώ/

Αυτή ήταν η αφορμή .

Τα πραγματικά, όμως, αίτια των καθημερινών διαδηλώσεων στην Βραζιλία – που μόνο την Πέμπτη ξεχύθηκαν στους δρόμους πάνω από 1 εκατομμύρια άνθρωποι, σε 24 πόλεις - πηγάζουν από την πολύχρονη αγανάκτηση των Βραζιλιάνων για τη διαφθορά των κυβερνώντων τους αλλά και από την κοινωνική και εισοδηματική ανισότητα. Λάδι στη φωτιά της οργής έριξε και η σκληρή αντιμετώπιση και αντίδραση της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών .

Πίσω από το success story της προέδρου Dilma Roussef και της έκτης οικονομικής δύναμης στον κόσμο ο βασικός μισθός είναι μόλις 234 ευρώ, την στιγμή που το εισιτήριο στα ακριβοθώρητα σε ώρες αιχμής λεωφορεία κοστίζει 1 ευρώ ενώ ο πληθωρισμός τραβάει την ανηφόρα και μόνο τον Απρίλιο για παράδειγμα η τιμή της ντομάτας αυξήθηκε κατά 125%.

Την ίδια ώρα η οικονομική ανάπτυξη της χώρας που όλοι εδώ στην Δύση εκθειάζουμε φαίνεται πως ασθμαίνει. Κι ενώ χρήματα για γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις χλιδής για το Μουντιάλ του 2014 και τους Ολυμπιακούς που θα φιλοξενήσει η χώρα το 2016 υπάρχουν, περισσότερο από 27 δίσ δολάρια υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν (από το υστέρημα, φυσικά, των φορολογουμένων), κονδύλια για την ολοένα και πιο υποβαθμισμένη Δημόσια Παιδεία, την Υγεία και τα 13 εκατομμύρια των Βραζιλιάνων που δεν έχουν να φάνε δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα .

Κι αν είσαι ευκατάστατος ή πλούσιος έχει καλώς . Αν όχι, δες τα νούμερα της εγκληματικότητας που τα θύματα της ξεπέρασαν τις 50000 μόνο στο Ρίο και στο Σάο Πάολο το 2010 .

Οι Βραζιλιάνοι, λοιπόν, φαίνεται πως χόρτασαν από τις ανισότητες, την ακρίβεια, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά εκείνων που εκλέγονται και επανεκλέγονται για δεκαετίες δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις και βγήκαν στους δρόμους.

Κι ως φαίνεται εκείνοι που πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνους που πρωτοστάτησαν στην Τουρκία .

Είναι δηλαδή νέοι, μορφωμένοι, ακομμάτιστοι αλλά και όσοι δεν φοβούνται να τα χάσουν όλα για κάτι καλύτερο, εν αντιθέσει με εκείνους που σωπαίνουν και είναι όσοι έχουν γαντζωθεί απ όσα ήδη έχουν χάσει…

Keywords
Τυχαία Θέματα