Ανοίγουν βρύσες με δισ από ΕΚΤ, αλλά όχι για την Ελλάδα

18:18 5/3/2015 - Πηγή: Aixmi

Αρχίζει από τις 9 Μαρτίου η αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά για την Ελλάδα οι στρόφιγγες παραμένουν κλειστές.

Ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα γίνονται αγορές ομολόγων 60 δισ ευρώ μηνιαίως, ενώ εκτιμά ότι το 2015 η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα ανέλθει στο 1,5% και

το 2016 θα φτάσει στο 1,9% (από 1,5% της προηγούμενης πρόβλεψης).

Για την Ελλάδα ως αποκλεισμένη από το «κόλπο», τόνισε με νόημα πως «η ΕΚΤ είναι ένας θεσμός που ακολουθεί κανόνες». Και προσέθεσε ότι «οι κανόνες της ΕΚΤ απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση. Η ΕΚΤ έχει δανείσει μέχρι στιγμής 100 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και επισήμανε είναι η πρώτη που εύχεται να επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας αρκεί να εκπληρωθούν οι κανόνες» .

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στοχεύει κατά του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, που θεωρείται υπαίτιος για την παράταση της ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας. Ο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι «οι προβλέψεις είναι για πολύ χαμηλό πληθωρισμό ή και αποπληθωρισμό τους επόμενους μήνες».

Προσδιόρισε, μάλιστα, ότι για το 2015 ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός (από 0,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), αλλά το 2016 θα ανέλθει στο 1,6% (από 1,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη).

Keywords
Τυχαία Θέματα