Αποσυνδέεται η ανάδειξη προέδρου Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές -Ψήφισε τη διάταξη η Βουλή

21:20 14/3/2019 - Πηγή: Aixmi

Με μεγάλη πλειοψηφία 224 ψήφων υπερψήφισε η Βουλή την αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος. που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές. Έτσι, η επόμενη πλειοψηφία της Βουλής θα μπορεί με 151 ψήφους να αναθεωρήσει το άρθρο αυτό και στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2020, να εκλέξει νέο πρόεδρο με 151 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία,

αντί των 180 ψήφων που απαιτούντο έως σήμερα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην αντιπολίτευση δεν θα μπορέσει να μπλοκάρει την ανάδειξη διαδόχου του Προκόπη Παυλόπουλου και να προκαλέσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με απλή αναλογική.

Όλα αυτά προέκυψαν επειδή δεν είχε συγκεντρώσει καν 151 ψήφους στην ψηφοφορία του περασμένου μήνα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να χρειάζονται 180 ψήφοι για την εκλογή προέδρου, σε 6 ψηφοφορίες μέσα σε 6 μήνες, και αν δεν βρίσκονταν να αποφάσιζε ο λαός με άμεση ψηφοφορία. Την πρόταση είχαν καταψηφίσει και βουλευτές του κυβερμνώντος κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια δεν έκρυψε την ενόχλησή του, διότι έχασε ένα σημαντικό όπλο, το οποίο χρησιμοποίησε στα τέλη του 2014, εμποδίζοντας την εκλογή του Σταύρου Δήμα και επιβάλλοντας πρόωρες εκλογές.

«Με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή προέδρου με 151 βουλευτές, νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα -στο βαθμό που στο πρόσωπο του προέδρου θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος -και θα καταλήξουμε λοιπόν με αυτή την εκδοχή στο να έχουμε ένα ΠτΔ διορισμένο- τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής, που θα τυγχάνει να υπάρχει την περίοδο που θα λήγει η θητεία του Προέδρου και θα έρχεται η διαδικασία εκλογής».

Επίσης πέρασε το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο του ελληνικού κράτους με 156 ψήφους έναντι 151 στην προ μηνός ψηφοφορία στη Βουλή.

\

The post Αποσυνδέεται η ανάδειξη προέδρου Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές -Ψήφισε τη διάταξη η Βουλή appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα