Διπλωματικός πόλεμος Γαλλίας – Πολωνίας για τον «Πολωνό υδραυλικό»

20:47 26/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Πολωνίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου περί χωρών που βλέπουν την Ε. Ένωση ως «σούπερ μάρκετ» και η επακόλουθη απάντηση από την πρωθυπουργό της Πολωνίας.

Όλα ξεκίνησαν στην περιοδεία Μακρόν στην Αυστρία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία.

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου, ενώ βρισκόταν στο εξοχικό του προέδρου της Βουλγαρίας, στην Βάρνα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Πολωνής πρωθυπουργού Beata Szydlo.

Νωρίτερα, η Szydlo είχε αρνηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στους ευρωπαϊκούς

νόμους για την εργασία, οι οποίοι επιτρέπουν σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να στέλνουν τους εργαζόμενους να εργαστούν σε άλλη χώρα της ΕΕ συνεχίζοντας να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές στην χώρα καταγωγής τους.

Αυτός ο νόμος, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν δημιουργεί «κοινωνικό dumping» και «προδίδει τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές» ενώ επικροτεί «τις χώρες που διαφημίζουν τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα».

«Μια χώρα που αποφασίζει να αντιταχθεί στα ευρωπαϊκά συμφέροντα» είπε αναφερόμενος στην Πολωνία «ακόμη και στο παραμικρό θέμα, είναι ένα κράτος που έχει αποφασίσει να απομονωθεί. Η Πολωνία δεν θα καθορίσει την κατεύθυνση της Ευρώπης. Ο πολωνικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο» πρόσθεσε, υπαινισσόμενος την μεταρρύθμιση για το δικαστικό σύστημα που ξεκίνησε η Πολωνία η οποία θεωρείται αντίθετη με τις αρχές που υπερασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απάντηση της Πολωνίας

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Beata Szydlo εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Μακρόν:

«Ίσως αυτές οι αλαζονικές δηλώσεις του Μακρόν να οφείλονται στην έλλειψη εμπειρίας στην πολιτική πρακτική. Το παρακολουθώ με κατανόηση, αλλά περιμένω να ξεπεράσει γρήγορα τα κενά που έχει ώστε στο μέλλον να είναι πιο προσεκτικός», δήλωσε η κ. Szydlo, καλώντας τον Εμανουέλ Μακρόν «να είναι πιο συμφιλιωτικός και να μη θέλει να σπάσει την ΕΕ».

«Συμβουλεύω τον κύριο Πρόεδρο να ασχοληθεί με τις υποθέσεις της χώρας του, ίσως πετύχει έτσι να έχει τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα και το ίδιο επίπεδο ασφάλειας που έχουμε στην Πολωνία. Έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τη Γαλλία αλλά και με τις άλλες χώρες-μέλη», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Ποιος είναι ο «Πολωνός υδραυλικός»

Για πολλά χρόνια, η απειλή του «Πολωνού υδραυλικού» εμφανιζόταν ως το μεγαλύτερο φόβητρο κατά της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πολέμιοί της προειδοποιούσαν για στρατιές χαμηλόμισθων εργαζόμενων που θα κατακλύσουν τις ευρωπαϊκές χώρες, ρίχνοντας τα μεροκάματα και προκαλώντας κοινωνικό dumping.

Αποδείχθηκε ότι οι απειλές αυτές, κυρίως σε ότι αφορά στην Πολωνία, ήταν τουλάχιστον υπερβολικές.

Ωστόσο χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία αντιμετώπισαν ανάλογο πρόβλημα με μεγάλες εισροές εργαζόμενων από Ρουμανία και Βουλγαρία (που βρέθηκαν στο τελευταίο κύμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης) γεγονός που έπαιξε ρόλο στην ψήφο υπέρ του Brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα