Έμπλεξε ο Τσίπρας με την Εκκλησία και δύσκολα θα ξεμπλέξει…

09:56 17/11/2018 - Πηγή: Aixmi

Πώς ακριβώς το γράφει η ανακοίνωση τής Ιεραρχίας; Αποφάσισε «να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος». Δηλαδή; Η διοίκηση της Εκκλησίας αποφάσισε ότι οι ιερείς, αρχιερείς και λαϊκοί θα πληρώνονται από το κράτος ως δημόσιοι υπάλληλοι. Τελεία και παύλα.

Θα ρωτήσει κάποιος: Μα, καλά, δεν ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός -παρουσία του Αρχιεπισκόπου- ότι θα σταματήσουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά το κράτος θα συνεχίσει να τους πληρώνει μέσω ειδικού κονδυλίου; Και δεν πήγε ένα βήμα παραπέρα, ο Αλέξης Τσίπρας,

αναγγέλλοντας ότι στις θέσεις τους θα προσληφθούν 10.000 νέοι εργαζόμενοι στο δημόσιο;

Απάντηση: Ναι, έτσι είπε ο πρωθυπουργός, προκαλώντας μάλιστα θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο για προεκλογικό κύμα προσλήψεων στο πολύπαθο δημόσιο. Και, άρα, τι γίνεται τώρα; Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι η Πολιτεία θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνονται οι ιερωμένοι. Άρα, βαδίζει σε σύγκρουση με την Ιεραρχία; Διότι μπορεί να έχει σύμμαχο τον Ιερώνυμο, όμως δεκάδες ιεράρχες και η παμψηφία των απλών ιερέων δεν θέλει ούτε να ακούσει ότι θα φύγει από τη σκέπη του δημοσίου.

Η γνώμη μου είναι ότι έμπλεξε ο Τσίπρας και δύσκολα θα ξεμπλέξει. Και μόνο η ανακοίνωση της Ιεραρχίας, που ουσιαστικά αρνείται στην Πολιτεία να αλλάξει μονομερώς το στάτους της ως προς τη μισθοδοσία, δείχνει τις προθέσεις της. Οι απλοί ιερείς έχουν δίκιο να φοβούνται τη «δεσποτοκρατία». Αν η πληρωμή τους γίνονται από τους μητροπολίτες, «κάηκαν». Θα «εξατμιστούν» τα δικαιώματά τους και η όποια αυτονομία τους. Οι μητροπολίτες, όμως, που αντιδρούν, γιατί το κάνουν; Μόνο για κόντρα προς τον Ιερώνυμο; Μάλλον όχι.

Γι’ αυτό σας είπα ότι ο Τσίπρας έμπλεξε. Θα βρει κάποιο σημείο συμβιβασμού με την Ιεραρχία ή θα πάει σε σύγκρουση μαζί της στην πορεία προς τις εκλογές, με μήνυμα προς το αριστερό ακροατήριό του ότι δίνει αγώνα για τον εκσυγχρονισμό των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας;

The post Έμπλεξε ο Τσίπρας με την Εκκλησία και δύσκολα θα ξεμπλέξει… appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα