Ελλάδα – Ευρώπη: Μια σχέση με αβέβαιο μέλλον

00:40 11/2/2012 - Πηγή: Aixmi

Η σχέση που τείνει να διαμορφωθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη οδηγείται   σε επικίνδυνο αδιέξοδο. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από την αδυναμία της ελληνικής πλευράς να προσαρμοστεί σε δημοσιονομικό επίπεδο στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αλήθεια είναι ότι το σημερινό αδιέξοδο προκαλείται κυρίως από τον κυνισμό των δανειστών μας και τη φανερή πρόθεση (κυρίως της Γερμανίας) να τιμωρήσει την Ελλάδα.

Η συνταγή που επέβαλαν

οι Ευρωπαίοι δανειστές στη χώρα μας, με το Μνημόνιο πριν από δύο χρόνια, οδηγούσε αναπόφευκτα σε δραματικό αδιέξοδο ύφεσης και υπερχρέωσης. Η νέα δανειακή σύμβαση που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή ως αποτέλεσμα αυτής της αδιέξοδης συνταγής, προκειμένου να κουρευτεί το ελληνικό χρέος, κάνει τα πράγματα βραχυπρόθεσμα ακόμη χειρότερα για τους Έλληνες πολίτες, οδηγώντας σε βίαιη εσωτερική υποτίμηση και φέρνοντας σε συνθήκες εξαθλίωσης εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ΕΕ, με οδηγό τη Γερμανία, δημιουργεί μια βόμβα στον ευρωπαϊκό νότο, την οποία θα είναι πολύ δύσκολο για οιονδήποτε πολιτικό ηγέτη να απενεργοποιήσει στο εγγύς μέλλον. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία της βίαιης εσωτερικής υποτίμησης – τιμωρίας, πολλοί Έλληνες θα χάσουν αναπόφευκτα την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ, η οποία αποτελούσε τα τελευταία 30 χρόνια έναν από τους πιο σταθερούς, δημοφιλείς θεσμούς για τους πολίτες αυτής της χώρας.

Η Ελλάδα έπαψε να αντιμετωπίζεται και να συμπεριφέρεται η ίδια ως  εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ώρα που μπήκε στο Μνημόνιο. Από εταίροι γίναμε απλοί δανειολήπτες και δυστυχώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, πολύ σύντομα θα αντιμετωπίζουμε τους εταίρους μας ως αντιπαθείς δανειστές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Με τις αποφάσεις που αναγκαστικά λαμβάνονται αυτές τις μέρες, με το πιστόλι στον κρόταφο, η Ελλάδα δεν οδηγείται μόνο στη φτώχεια αλλά και στην ευρωπαϊκή απομόνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα