Ένα (σχετικά) μεγάλο κόμμα και μια τρίτη παράταξη…

03:10 30/4/2012 - Πηγή: Aixmi

Οι προεκλογικές αναλύσεις που ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά επικεντρώνουν καθημερινά στο ερώτημα «τι ποσοστό θα πάρουν τα δυο μεγάλα κόμματα», λες και η απάντηση θα λύσει τον πολιτικό γρίφο που άπαντες αντιλαμβάνονται ότι μας περιμένει από την επομένη των εκλογών.

Με βάση, όμως, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, των τελευταίων που δημοσιεύτηκαν και αυτών που διεξάγονται τις τελευταίες μέρες αλλά απαγορεύεται η δημοσιοποίησή τους, είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο δικομματισμός, όπως τον ξέρουμε στα 38 χρόνια της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας, θα πάρει «πιστοποιητικό θανάτου» το βράδυ της 6ης

Μαΐου.

Η Μεταπολίτευση ανέδειξε δυο παρατάξεις – Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά- περίπου ισοδύναμες, οι οποίες εκφράζονταν κυρίως από δυο μεγάλα κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Έτσι όπως διαμορφώνονται τα πολιτικά πράγματα στη χώρα, στο μετεκλογικό σκηνικό θα έχουμε μια νέα πραγματικότητα: Αντί για δυο μεγάλα κόμματα θα έχουμε μόνο ένα, σχετικά μεγάλο, τη ΝΔ, στο χώρο της Κεντροδεξιάς.

Το ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι αν παραμείνει το βράδυ της 6ης Μαΐου το μεγαλύτερο κόμμα της Κεντροαριστεράς, δύσκολα θα μπορέσει να διατηρήσει τη δεσπόζουσα θέση του σ’ αυτό το χώρο, που είναι φυσικό να οδηγηθεί στη ριζοσπαστικοποίηση, λόγω της πολιτικής του Μνημονίου που θα εφαρμόζεται στη χώρα.

Εκ των πραγμάτων, αυτό θα οδηγήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη μόνη οδό που μπορεί πια να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, στη μετατροπή του δηλαδή σε ένα Κεντρώο κόμμα.

Στο νέο πολιτικό σκηνικό θα υπάρχει χώρος όχι για δυο αλλά για τρεις παρατάξεις: Δεξιά, Κέντρο και Αριστερά. Η ανασύνθεση θα ξεκινήσει με το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών και θα ολοκληρωθεί με τις επόμενες εκλογές, που ίσως γίνουν πιο γρήγορα απ’ ό,τι φαντάζονται αυτοί που προεξοφλούν συγκυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα