Η πίτα για τη συγχώρεση της μάνας του Αγίου Φανουρίου, η οποία ήταν πόρνη

18:41 26/8/2014 - Πηγή: Aixmi

Η πίτα -της οποίας τη συνταγή μπορείται να δείτε παρακάτω- διαβάζεται στην εκκλησία την 26η Αυγούστου το απόγευμα ή την 27η το πρωί στη λειτουργία (ανήμερα του Αγίου Φανουρίου), από τον ιερέα στον οποίο μαζί με την πίτα δίδεται χαρτί που αναγράφει «υπέρ Υγείας» και λίστα με τα ονόματα των μελών οικογένειας, φίλων κλπ. αυτού που την παρασκεύασε.

Ο τελευταίος, βγάζοντάς την από τον φούρνο ζητά συγχώρεση για τη μάνα του Αγίου Φανουρίου, η οποία κατά την παράδοση ήταν πόρνη, ενώ τάζει για κάτι που θέλει να πραγματοποιηθεί.

Κατόπιν, η πίτα μοιράζεται ώστε να επιτευχθεί το τάμα.

ΥΛΙΚΑ

1 ποτήρι λάδι (ιδανικά μισό ελαιόλαδο – μισό ηλιέλαιο)2 ποτήρια ζάχαρη διαλυμένη σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό20 γρ. μαγιά διαλυμένη σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό (προζύμι)1 πρέζα μοσχοκάρυδο1 κουταλιά κανέλλα½ κουταλιά γαρύφαλλο1 κιλό αλεύρι (σκληρό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτετε μερικές κουταλιές από το αλεύρι ώστε να γίνει ένας χυλός (με υφή φρουτόκρεμας μωρού). Το αφήνετε σε ζεστό μέρος για λίγο (ιδανικά, σε θερμοθάλαμο φούρνου σε θερμοκρασία περί των 40 βαθμών), θα ανέβει γρήγορα…

Ανακατεύετε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη με το ελαφρά ζεσταμένο λάδι, ώστε να προκυψει ένα τρίμα υφής χώματος χωρίς σβώλους αλευριού. Προσθέτετε το ζαχαρόνερο, κατόπιν τα μπαχαρικά και τελευταίο το προζύμι και ανακατεύετε καλά ζυμώνοντας με τα χέρια ή στο μίξερ με τον γάντζο.

Τοποθετείτε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί και το αφήνετε (όπως γίνεται με τα τσουρέκια), σε ζεστό μέρος ή ιδανικά σε θερμοθάλαμο φούρνου σε θερμοκρασία περί των 40 βαθμών)

Ψήνετε για 45′ περίπου σε μεγάλο στρογγυλό ταψί στους 180 βαθμούς (αέρας) ή 160-170 (αντιστάσεις) – ελέγχετε μετά τα 40′ με μαχαίρι αν έχει ψηθεί (στην ίδια λογική με τα κέικ). Φυσικά δεν ανοίγετε φούρνο το πρώτο μισάωρο για να μην «κάτσει» το αρτοσκεύασμα.

(*συνταγή: θεία Ελευθερία – εκτέλεση & φωτογραφία: Βαγγέλης Λ.)

Keywords
Τυχαία Θέματα