ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή | Περιοδεία 2012 | «Μορφές Έκφρασης»

03:45 5/8/2012 - Πηγή: Aixmi

Η παράσταση που περιοδεύει το καλοκαίρι του 2012 ανά την Ελλάδα είναι αφιερωμένη στο σπουδαίο δάσκαλο και θεατράνθρωπο, Δημήτρη Ροντήρη.

Νεότερες ημερομηνίες παραστάσεων:

07 Σεπτεμβρίου 2012: Δήμος Αθηναίων /Αττικόν Άλσος 08 Σεπτεμβρίου 2012: Νάξος 24 Σεπτεμβρίου 2012: Πετρούπολη / Θέατρο Πέτρας

Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, με την σκηνοθετική προσέγγιση του Θωμά Κινδύνη,

είναι ένα έργο που δεν αφορά μόνο τον Έλληνα, αλλά απευθύνεται στην παγκόσμια κοινότητα και σε όλους τους ανθρώπους, καθώς η αισθητική και οι αξίες που διακινεί είναι διαχρονικές και διαπολιτισμικές.

Με σεβασμό στην ακεραιότητα και τις αξίες που διέπουν το έργο του, την αφοσίωσή του και την ενεργητικότητά του, την ποιότητα και το ήθος των παραστάσεών του, η ΗΛΕΚΤΡΑ υμνεί την σχολή του Ροντήρη. Επιθυμία και στόχος είναι να αποκατασταθούν οι πολιτιστικές αξίες που στοχεύουν στην αισθητική και πνευματική ανάταση και να λειτουργήσουν ως σταθερές για την καθημερινότητά μας.

Ο Θωμάς Κινδύνης, μαθητής του Δημήτρη Ροντήρη και βοηθός του για 11 συνεχή χρόνια,  εμπνεύστηκε από τον μεγάλο Δάσκαλο και στηρίχθηκε στη σκηνοθετική σημειογραφία του, εξελίσσοντάς την. Μοναδική πρόθεση του σκηνοθέτη να αγγίξει, κατά κύριο λόγο, μέσα από το θέατρο, τις συναισθηματικές  χορδές των απλών θεατών.

Είναι γνωστό,  ότι το όνομα του Ροντήρη συνδέθηκε με κορυφαίες στιγμές της νεότερης ελληνικής θεατρικής  ζωής. Ο ίδιος  δούλευε με άξονα τη μουσικότητα του λόγου και των συναισθημάτων που αυτός εκφράζει. Η παράσταση αυτή θα ανέβει ως ένα δείγμα μιας πιο σύγχρονης διδασκαλίας του Ροντήρη, βασισμένη όμως, απόλυτα στις αρχές του, τον καθάριο και μουσικό λόγο, το ρυθμό, την αισθητή παρουσία του χορού και τις ομοιόμορφες, εναρμονισμένες κινήσεις του. Όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν στοιχεία της ελληνικής παράδοσης.

Η προσπάθεια αυτή του Θωμά Κινδύνη γίνεται με την πεποίθηση ότι, όπως σε κάθε πολιτισμό, έτσι και στον ελληνικό, θα πρέπει να διατηρηθεί η κλασική σκηνοθετική προσέγγιση του αρχαίου δράματος, διατηρώντας, βέβαια, και αναδεικνύοντας τα στοιχεία που τη φέρνουν πιο κοντά στο σύγχρονο άνθρωπο.

Σκοπός αυτής της στρατηγικής είναι ο καθένας από μας να έρθει σε επαφή με την πολιτιστική του κληρονομιά, την αισθητική, το ήθος και τις αξίες που διατήρησαν ζωντανό το πνεύμα του λαού, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

«Προσπαθούμε να είμαστε πολύ απλοί στη δουλειά μας, γιατί απλοί ήταν οι αρχαίοι. Επιδιώκουμε να εκφράσουμε την ουσία του αρχαίου δράματος με μια φόρμα απλή, που να ανταποκρίνεται στο πνεύμα της ελληνικής τραγωδίας».

Trailer


Διανομή :

Ηλέκτρα: Ζωή Ναλμπάντη

Παιδαγωγός: Θωμάς Κινδύνης

Ορέστης: Γιάννης Κωσταράς

Χρυσόθεμη: Βλασία Βερβέρη, Κλεονίκη Καραχάλιου

Κλυταιμνήστρα: Έλενα Ορφανίδου, Σοφία Λυμπέρη

Αίγισθος: Θωμάς Κινδύνης

Πυλάδης: Ρούμελης Κωνσταντίνος

Χορός: Άννα Σεβαστή Τζίμα, Βλασία Βερβέρη, Κλεονίκη Καραχάλ

Keywords
Τυχαία Θέματα