Ισραήλ-Παλαιστίνη (πάλι) στην Κόψη του Ξυραφιού

03:55 29/11/2012 - Πηγή: Aixmi

Γενναιότητα και Τόλμη θα θέσουν τέρμα στο φαύλο κύκλο της βίας

Η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ και κατ’επέκταση Παλαιστινίων-Ισραηλινών αποτελεί προϊόν στερεοτύπων, στρεβλώσεων, εμμονών, και δογματισμών που δεν επιτρέπουν καθαρές και οριστικές λύσεις. Μα πάνω απ’όλα καταδεικνύει, αφενός το ολοένα διευρυνόμενο χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές, αφετέρου τη ρευστότητα της κατάστασης, εφόσον αρκεί μία ενέργεια για να αναζωπυρωθεί σε χρόνο dt το ήδη τεταμένο κλίμα.

Ιστορικά, το χάσμα έχει ψυχολογικά και οικονομικά χαρακτηριστικά.

Οι

Παλαιστίνιοι, όπως και αρκετά αραβικά και μουσουλμανικά κράτη της ευρύτερης περιφέρειας, θεωρούν εσφαλμένη και επιβεβλημένη έξωθεν την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ στην περιοχή, γεγονός που εμμέσως ή αμέσως (βλ. Ιράν) αμφισβητεί την ίδια την υπόσταση του Ισραήλ.

Για το έλλειμμα εμπιστοσύνης και την αμοιβαία δυσπιστία, αναφέρω ενδεικτικά την ιστορία που μου εκμυστηρεύτηκε Ισραηλινός σύμβουλος του Ολμέρτ, πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ. Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί βρίσκονται μία ανάσα πριν από μία σημαντική συμφωνία. Λίγο πριν από την υπογραφή, η παλαιστινιακή πλευρά προβαίνει σε κάποιες διορθώσεις. Οι Ισραηλινοί, κατόπιν διαβουλεύσεων της αντιπροσωπείας τους, αποδέχονται τις βελτιώσεις, γεγονός, όμως, που πονηρεύει τους Παλαιστινίους με αποτέλεσμα να μην υπάρξει τελική συμφωνία.

Δηλαδή, οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν μία συμφωνία λόγω του ότι οι δικές τους παρατηρήσεις έγιναν δεκτές από τους Ισραηλινούς!

Οικονομικά, το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι τεράστιο. Και είναι αλήθεια πως η ανέχεια, η φτώχεια, η ανεργία, η ανυπαρξία Κράτους Πρόνοιας, καθώς και η έλλειψη προοπτικής από πλευράς πολλών Παλαιστινίων αποτελούν γενεσιουεργές αιτίες της τρομοκρατίας.

Βέβαια, η παρατεταμένη αδυναμία και απροθυμία εξεύρεσης δίκαιης λύσης για τον Παλαιστινιακό λαό, παρότι δοκιμάστηκε τόσο η διπλωματική οδός όσο και η ατραπός της βίας, δημιουργεί εύλογο θυμό και, δυστυχώς, οδηγεί σε πράξεις που έχουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Τα διαπιστευτήρια της Αιγύπτου, η διακριτικότητα των ΗΠΑ και η περιθωριακή Τουρκία

Στο σήμερα, η κατάπαυση του πυρός χάριν της πρωτοβουλίας της Αιγύπτου αλλά και με σημαντική επέμβαση των ΗΠΑ διαβάζεται ως εξής:

Η εκεχειρία είναι εύθραυστη, κυρίως στο βαθμό που η Χαμάς καταφέρει να ελέγξει το σύνολο του οπλοστασίου της Γάζας, χωρίς να αποκλείονται προβοκάτσιες ένθεν-κακείθεν. Οι προστάτες της Χαμάς, επίσης, θα παίξουν ρόλο, με τη Συρία εκτός παιχνιδιού. Αν επικρατήσει η Αίγυπτος, που έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την τήρηση της συμφωνίας, επωφελούμενη διαπραγματευτικά της μεσολάβησης της, ή το Ιράν. Αν το Κάιρο επιθυμεί την μακροημέρευση της εκεχειρίας θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να περιορίσει τη γραμμή ανεφοδιασμού της Χαμάς μέσω των εδαφών του.Η Αίγυπτος, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, έδρασε

Keywords
Τυχαία Θέματα