Καμίνης: περιορίστε της διαδηλώσεις – Γίνονται τρεις την ημέρα

22:25 2/4/2012 - Πηγή: Aixmi

Πακέτο προτάσεων για τον δραστικό περιορισμό των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας παρουσίασε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, δημοσιοποιώντας ταυτόχρονα τα στοιχεία για το 2011, που δείχνουν ότι σε καθημερινή βάση γίνονταν τρεις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα!

Προτείνει:

Οι διοργανωτές κάθε υπαίθριας συνάθροισης να έχουν υποχρέωση να ειδοποιούν, τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα, την αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές.Οι διοργανωτές
να ευθύνονται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση. Από την ευθύνη αυτή θα απαλλάσσονται εάν είχαν ενημερώσει εγκαίρως για τη διαδήλωση, αν είχαν ζητήσει την παρουσία εισαγγελέα και αν αποδείξουν ότι είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημιάς.

Η πρόταση νόμου δίνει τη δυνατότητα απαγόρευσης της συγκέντρωσης. Αρμόδιος είναι ο γενικός αστυνομικός διευθυντής και χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του οικείου προέδρου Πρωτοδικών και απλή γνωμοδότηση του δημάρχου.

Λόγω της σοβαρότητας του μέτρου καθιερώνεται αρμοδιότητα του Συμβουλίου της Επικρατείας ώστε να υπάρχει δικαστική προστασία.

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης, η οποία απαγορεύθηκε, δικαιούνται να ζητήσουν αναστολή της απόφασης από την επιτροπή αναστολών του Συμβουλίου της Ευρώπης, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση ακύρωσης.

Με βάση την πρακτική άλλων χωρών προτείνεται να αποκλείεται ρητά η χρήση χημικών από την Αστυνομία.

Τέλος, επιβάλλονται περιορισμοί στις ολιγάριθμες διαδηλώσεις. Δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να περιορίζει τους διαδηλωτές στην άκρη του οδοστρώματος ή στο πεζοδρόμιο.

Μια δημόσια υπαίθρια συνάθροιση μπορεί να απαγορευθεί εάν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Επίσης, μπορεί να απαγορευθεί σε «ορισμένη περιοχή» αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Στην περίπτωση αυτή η αστυνομία οφείλει να υποδείξει ενδεικτικά, ως εναλλακτικές επιλογές, άλλες περιοχές.

Την πρόταση νόμου συνέταξαν ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μιχάλης Βροντάκης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου  Νίκος Αλιβιζάτος, ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Αντώνης Μανιτάκης, ο λέκτορας της Νομικής Γιάννης Κτιστάκης και ο νομικός σύμβουλος του κ. Καμίνη, Θανάσης Τσιούρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα