Κανένας δεν θα σωθεί πριν ψηφίσουν οι Γερμανοί

11:31 25/11/2012 - Πηγή: Aixmi

Τη δόση θα την πάρουμε αύριο, όσο κι αν τέτοιες προβλέψεις κρύβουν μεγάλο ρίσκο, έτσι όπως έχουν μπερδευτεί τα πράγματα. Θέλουμε να την πάρουμε, θέλουν και οι Ευρωπαίοι να μας τη δώσουν (άλλωστε, δεν έχουν κανένα επιχείρημα για να αρνηθούν) και έτσι θα γίνει. Αν δεν γίνει, ζήτω που καήκαμε, αλλά ας το αφήσουμε.

Η δόση θα έρθει. Αλλά λύση στο ελληνικό πρόβλημα, ριζική λύση που να βγάζει τη χώρα από την αβεβαιότητα και να της επιτρέπει να ελπίζει, δεν πρόκειται να έρθει

πριν από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Τι θα γίνει τότε; Θα ψηφίσουν οι Γερμανοί.

Πλην ενός απροόπτου, που θα μας εκπλήξει ευχάριστα, μέχρι τότε οι Γερμανοί ηγέτες δεν πρόκειται να δεχτούν καμιά οριστική λύση για το ελληνικό χρέος. Το έχουν δηλώσει σε όλους του τόνους η Μέρκελ και ο Σόιμπλε. Το επιβεβαιώνουν και όσοι τους αντιπολιτεύονται, κατηγορώντας τους ακριβώς γι’ αυτήν την καθυστέρηση.

Μπορεί μέχρι τώρα η ελληνική κρίση να μην έχει κοστίσει στους Γερμανούς ή και να τους έχει αποφέρει κέρδη, αλλά αυτό δεν θα επαναληφθεί, αν αποφασίσουν να λύσουν οριστικά το ελληνικό πρόβλημα. Το νέο «κούρεμα» είναι ακριβό για τα κράτη κι αυτό πρέπει να το πουν στους ψηφοφόρους τους. Αν το πουν, μπορεί και να χάσουν τις εκλογές.

Άρα, ό,τι έχει να γίνει θα γίνει μετά από δέκα μήνες. Είτε επανεκλεγεί η Μέρκελ (το πιθανότερο) είτε όχι, μια κάποια λύση θα δοθεί. Δύσκολα θα μπορέσουν και τότε να την αποφύγουν, πόσω μάλλον αν η κρίση έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και σε άλλες χώρες.

Όλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία για εμάς. Για να ξέρουμε τι μας περιμένει. Χωρίς αυταπάτες, ωραιοποιήσεις της κατάστασης και ανέφικτες υποσχέσεις. Να ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας μακρύ διάστημα σκληρής δοκιμασίας, μέσα στο οποίο τίποτα δεν αποκλείεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα