Καταραμένο lifestyle…

01:01 15/5/2012 - Πηγή: Aixmi

Όχι, δεν θα μιλήσω και εγώ για τις εκλογές. Δεν θα προσπαθήσω να δαιμονοποιήσω τη «Χρυσή Αυγή», δεν θα αναλωθώ καν στην ιστορική νίκη του Τσίπρα. Θα προσπαθήσω να εμβαθύνω λίγο.  

Να με συγχωρείτε, αλλά μιας και είναι της «μόδας» θα κριτικάρω σκληρά. Ξέρετε τι είναι ο ελληνικός λαός; Νομίζω ότι έχω την απάντηση. Πρόβατα. Ναι κύριες και κύριοι, αυτό είμαστε, πρόβατα. Στο έλεος του τσοπάνη, του εκάστοτε τσοπάνη. Αυτός ο τσοπάνης ξέρετε, ανάλογα

με την περίοδο και την περίσταση έπαιρνε και διαφορετική μορφή.  

Όλα αυτά τα χρόνια, τα χρόνια της ευημερίας ήμασταν η εύκολη λεία για τα media (και όχι μόνο). Μας μεταχειρίζονταν με μεγάλη δεξιότητα και ευκολία. Στα μάτια μου, λοιπόν, lifestyle και πολιτική φαίνονται ίδια. Κάτι παραπάνω από ίδια. Πανομοιότυπα.  

Τα Σαββατοκύριακα στην Αράχωβα για τον παλιό «νέο-Έλληνα» ήταν ζωτικής σημασίας. Οι δε διακοπές στη Μύκονο απαραίτητες. Η παρουσία μας στα μπουζούκια σχεδόν επιβάλλονταν. Ας μην αναφερθώ στα gadgets και τα κάμπριο. Τα 5 ευρώ στον καφέ (εννοείται στο Κολωνάκι) μας φάνταζαν φυσιολογικά. Καθημερινές συνήθειες , οι οποίες μας είχαν επιβληθεί «με το έτσι θέλω». Συνήθειες που δεν μας άρμοζαν γιατί πολύ απλά δεν ήμασταν έτοιμοι.  

Η μόδα, οι τάσεις, δεν περιορίστηκαν μόνο στην προσωπική μας ζωή. Αν θέλετε την άποψή μου επεκτάθηκαν και στην πολιτική με καταστροφικά αποτελέσματα. Ήταν μόδα για τον Έλληνα να είναι ΠΑΣΟΚος τη δεκαετία του ’80. Επιβαλλόταν να ξέρει για την Ευρώπη και να είναι υπέρμαχός της. Δεν μπορούσε να βγεις για καφέ το 1990 και να μην έχει άποψη για την πολιτική κατάσταση της χώρας, όχι επειδή τον ενδιέφερε αλλά επειδή όλοι το έκαναν.  

Και όσο η κάνουλα του δανεισμού άνοιγε τόσο δεξιός γινόσουν. Νομίζω κάπου στο 2000 μάθαμε και τα οικογενειακά ταξίδια στο εξωτερικό. Έπρεπε ο μπαμπάς (με δύο στεγαστικά και τέσσερα καταναλωτικά) να πάει τα παιδιά του στην Disneyland. Ήταν οικογενειακή παράδοση ο πρωτότοκος να γίνει ΔΑΠίτης, φυσικά με συνήθειες Γλυφαδιώτη. Τι και αν ο νεαρός δεν σκάμπαζε τίποτα από τη Σχολή, τι και αν ο πατέρας ήταν αγρότης, τι και αν οι επιδοτήσεις πήγαιναν στη καλοπέραση του γιου!  

Ένα καταραμένο lifestyle χαρακτήρισε γενιές και γενιές. Και τώρα τι; Νομίζουμε ότι αλλάξαμε επειδή βγάλαμε καμιά ντουζίνα νέους βουλευτές; Όχι, όχι… Άλλη μια παρενέργεια του lifestyle είναι, που θα συνεχίζει να μας βασανίζει. Αν εμείς οι ίδιοι δεν ξεκινήσουμε να δημιουργούμε τάσεις και νοοτροπίες σε όλους τους τομείς , η κατάσταση θα διαιωνίζεται. Όσο, λοιπόν, φίλες και φίλοι αντιγράφουμε πρότυπα θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.   

Twitter: @george_filippou 

Keywords
Τυχαία Θέματα