Κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα​…

19:56 3/5/2012 - Πηγή: Aixmi

«Κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα» δε λέγαμε πιτσιρικάδες;
Παραλάσσοντάς το θα έλεγα «κόψε πολιτικό σύστημα χώρας και βγάλε συμπέρασμα».

Στην Ελλάδα και τη Γαλλία έχουμε κρίσιμες εκλογές την Κυριακή. Είναι δυο χώρες της ίδιας ηπείρου γεωγραφικά, αλλά διαφορετικού… πλανήτη πολιτικά!

Καταγράφω δυο μόνο στοιχεία, θεωρώ ότι επαρκούν.

Στη Γαλλία

έγινε ένα συναρπαστικό ντιμπέιτ που αποκάλυψε αθέατες πλευρές της πολιτικής, αλλά και της προσωπικότητας των υποψηφίων προέδρων. Σαρκοζί και Ολάντ συγκρούστηκαν για το μέλλον της Ευρώπης, για την ελλιποβαρή θέση της Γαλλίας απέναντι στη Γερμανία, για την εσωτερική πολιτική -ακόμη και για τον Στρος Καν. Ο ένας ήταν απέναντι απ’ τον άλλο, επί σχεδόν τρεις ώρες, και στη μέση οι δυο δημοσιογράφοι -συντονιστές των καναλιών που οργάνωσαν το ντιμπέιτ.

Έτσι, οι Γάλλοι είχαν τη δυνατότητα να σχηματίσουν πλήρη εικόνα των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών ενός εκάστου πριν πάνε στις κάλπες.

Στην Ελλάδα, που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει με εξωστρακισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολιτικοί αρχηγοί αρνήθηκαν να συνομιλήσουν τηλεοπτικά, έστω και μιά φορά. Οι πολίτες δεν μπόρεσαν να δουν τον ένα να αμφισβητεί την αλήθεια του άλλου και εκείνον να ακυρώνει την πρόταση του τρίτου, του τέταρτου ή του πέμπτου. Δεν μπόρεσαν να τους δουν να κοιτάνε ο ένας τον άλλο κατά πρόσωπο, να επιχειρηματολούν, να εκνευρίζονται.

Άλλωστε, και στα ντιμπέιτ των προηγούμενων εκλογών κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλο (ώστε να μην κοιτάζονται καν) και δεν αντήλασσαν κουβέντα μεταξύ τους.

Εδώ, βλέπετε, δεν είναι Γαλλία (ούτε Γερμανία ούτε ΗΠΑ, ούτε… ούτε… ούτε), όπου οι τηλεμαχίες οργανώνονται απ’ τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Εδώ είναι Ελλάδα και τα πάντα συζητώνται στις διακομματικές επιτροπές, ώστε να μπορεί όποιος θέλει να τις ακυρώνει ή να επιβάλλει τους όρους του.

Αποτέλεσμα: οι Έλληνες θα πάνε στις κάλπες την Κυριακή έχοντας ακούσει μονολόγους από μπαλκόνια ή απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Αστρική απόσταση δε χωρίζει το Παρίσι από την Αθήνα μόνο στο θέμα του ντιμπέιτ. Δείτε τι συμβαίνει με τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις.

Στη Γαλλία μπορούν να δημοσιεύονται μέχρι και αύριο, 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Έτσι, κανείς δεν παίζει παιχνίδια χειραγώγησης, με κατευθυνόμενες διαρροές, και οι Γάλλοι θα αξιολογούν έως την τελευταία στιγμή όλα τα δεδομένα, κρίνοντας ταυτόχρονα και την αξιοπιστία των εταιριών.

Στην Ελλάδα υπάρχει απαγόρευση εδώ και 15 μέρες! Έτσι, δίνουν και παίρνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις και οργιάζει η παραπληροφόρηση υπό τη μορφή φημών και «σίγουρων» εκτιμήσεων.

Δείτε τι γράφουν κάθε μέρα οι εφημερίδες, τα σάιτ, τα ανώνυμα Blogs, και τι λένε οι σχολιαστές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Από σαφέστατους υπαινιγμούς για τη δύναμη των κομμάτων μέχρι ευθείες αναφορές για εκλογικά ποσοστά και αδιευκρίνιστη ψήφο.

Δεν έχει κανένα νόημα, θαρρώ, να παραθέσω άλλα στοιχεία. Ούτε για τον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, ούτε για τις προνομίες των βουλευτών (

Keywords
Τυχαία Θέματα