Μια κηδεία… χιλιάδες δολοφονίες

11:17 16/4/2013 - Πηγή: Aixmi

Γεγονός του μήνα Απρίλη είναι και η αποχώρηση της μακροβιότερης πρωθυπουργού της Βρετανίας Μαρκαρετ Θάτσερ από τον μάταιο τούτο κόσμο.

Αναμενόμενα ήταν τα ανάμικτα συναισθήματα για το χαμό της «Σιδηράς Κυρίας». Η κηδεία της θα κοστίσει 10 εκατομμύρια λίρες και θα καλυφθεί εν μέρει από τα κρατικά ταμεία. Την ίδια ώρα έχουν συγκεντρωθεί σε ιστοσελίδα χιλιάδες υπογραφές ανθρώπων που ζητούν να μη συμμετάσχει το κράτος στο υπέρογκο αυτό κόστος, όταν μάλιστα η αποχωρήσασα πρωθυπουργός ήταν πάμπλουτη και η πολιτική της εκτόξευσε

στα ύψη την ανεργία και κατέστρεψε τις πόλεις τους.

Ο θατσερισμός εντούτοις παραμένει, όπως αποδεικνύεται, πρότυπο πολιτικής που ακολουθούν και οι σημερινοί «αδαμάντινοι ηγέτες», χωρίς μάλιστα να τους αποδίδονται ανάλογοι χαρακτηρισμοί. Δυστυχώς, η νεοφιλελεύθερη «μέχρι θανάτου», όπως χαρακτηρίστηκε, πολιτική της Θάτσερ έχει εξελιχθεί στις μέρες μας σε «δολοφονική». Φαίνεται πως ή η Κυρία δεν ήταν τόσο «Σιδηρά» ή εμείς… συνηθίσαμε τα σκληρά καρύδια! Και το τραγικό είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μια αχτίδα φωτός για μια νέα τάξη πραγμάτων, για έναν κόσμο ανθρώπινο.
Αναζητούνται πολιτικοί ηγέτες σε αυτή τη γη !

Διάβαζα τις προάλλες αναφορές δημοσιογράφων στις σχέσεις της Θάτσερ με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μία από αυτές έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πορτραίτο του Έλληνα πολιτικού. Σύμφωνα με αυτήν, στη Σύνοδο Κορυφής για τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα το 1984, η Θάτσερ συγκρούστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και μάλιστα ο ίδιος αποχώρησε από το δείπνο, που πρόσφερε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, ως Πρόεδρος της Συνόδου, προκαλώντας σχόλια για την τόλμη του. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Θάτσερ αναφέρθηκε αργότερα στο επεισόδιο αυτό της Συνόδου λέγοντας χαρακτηριστικά: « Ο γοητευτικός και ευπροσήγορος αυτός άνδρας άλλαζε όταν επρόκειτο να πετύχει περισσότερα χρήματα για τη χώρα του. Είναι σκληρός. Μας πρόσφερε σκηνές αντάξιες του αρχαίου ελληνικού θεάτρου». Όσοι γνώρισαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά γνωρίζουν και το αρχαίο ελληνικό θέατρο, μπορούν να καταλάβουν το νόημα των λόγων. Εξάλλου, σήμερα, μια τέτοια περιγραφή του Έλληνα πολιτικού θα μπορούσε να λειτουργήσει επιμορφωτικά για την πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης…

*Η Καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, είναι διευθύντρια των Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ.Ειδική Γραμματέας ΥΠΕΠΘ

Keywords
Τυχαία Θέματα