Μητσοτάκης: Απαράδεκτη απόφαση διαγραφών από την ΕΣΗΕΑ – Αντιδρούν Βενιζέλος, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ

23:45 6/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να διαγράψει τρεις δημοσιογράφους για τον τρόπο που υπερασπίστηκαν το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Σχολίασε την απόφαση με ένα tweet.

«Απαράδεκτη η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ.

Όταν οι δημοσιογράφοι φιμώνονται τότε κινδυνεύει η Δημοκρατία», έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Μέσω των social media ο Ευάγγελος Βενιζέλος έγραψε:

«Το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την ελευθερία του λόγου, της πολιτικής έκφρασης και του Τύπου δεν την παραβιάζουν μόνο κυβερνήσεις και κοινοβούλια αλλά και η ίδια η δικαστική εξουσία και οικονομικά συμφέροντα και επαγγελματικές οργανώσεις.

Η ΕΣΗΕΑ αν ήθελε να προστατεύσει τη δεοντολογία και την ισηγορία και να επιβάλλει το διαχωρισμό είδησης και σχολίου έπρεπε να το κάνει εδώ και χρόνια απαντώντας στην διάχυτη απειλή του μονοφωνικού λαϊκισμού, της συνομωσιολογίας, της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας.

Τώρα έρχεται δυστυχώς πίσω από την ακύρωση των ανεξάρτητων αρχών, τις προσβολές κατά της εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και όλα όσα συνθέτουν την έλλειψη σεβασμού στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου.

Το ζήτημα ελπίζω να φτάσει αμέσως ενώπιον των δικαστηρίων και αν χρειαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Δημοκρατική Αριστερά

«Η απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να διαγράψει ή να επιπλήξει δημοσιογράφους για μεροληπτική συμπεριφορά τις παραμονές του Δημοψηφίσματος αποτελεί σαφές πλήγμα για την ελευθεροτυπία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

«Είναι μια απόφαση διχαστική και αυταρχική καθώς ανοίγει το δρόμο σε επικίνδυνες και σκοτεινές ατραπούς ποινικοποιώντας την αντίθετη άποψη. Η Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει κάθε προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού δημοσιογράφων καθώς η ελευθερία έκφρασης και λόγου είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δ. Τσιόδρας, Ποτάμι

«Η απόφαση του πειθαρχικού οργάνου της ΕΣΗΕΑ να επιβάλει ποινές, που κυμαίνονται από προσωρινή διαγραφή μέχρι επίπληξη, σε μέλη της είναι πρωτοφανής», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.

Τόνισε επίσης ότι «μια δημοσιογραφική ένωση, αντί να προασπίσει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη διατύπωση γνώμης, επιχειρεί να χειραγωγήσει μέλη της και ασκεί πειθαρχικές διώξεις, επειδή εξέφρασαν απόψεις αντίθετες με αυτές της σημερινής πλειοψηφίας της».

«Η γνώμη είναι απολύτως ελεύθερη. Κι αυτό ισχύει για όλους και όχι μόνο για όσους συμφωνούν μαζί μας. Όλοι κι όλα κρίνονται από τους πολίτες. Αυτό που περιμένει η κοινωνία από τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις είναι η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου και η αυστηρή τήρηση της δεοντολογίας (σε κάθε μορφή της). Όχι λογοκρισία και πειθαρχικές διώξεις ‘αντιφρονούντων’».

Keywords
Τυχαία Θέματα