ΝΙΝΟΤΣΚΑ

04:31 11/9/2012 - Πηγή: Aixmi

Του Ερνστ Λιούμπιτς. Με τους Γκρέτα Γκάρμπο, Μέλβιν Ντάγκλας, Μπέλα Λουγκόζι, Ινα Κλερ.

Μια από τις καλύτερες κομεντί της ιστορίας του κινηματογράφου, ένα γνήσιο σαγηνευτικό αριστούργημα με την καταπληκτική ερμηνεία της Γκρέτα Γκάρμπο και το «άγγιγμα» του Έρνστ Λιούμπιτς.

Ο όρος «άγγιγμα του Λιούμπιτς» βρίσκεται πια σε όλα τα κινηματογραφικά λεξικά και περιγράφει την μοναδική σκηνοθετική φινέτσα που διέθετε αυτός ο, γεννημένος στη Γερμανία, σκηνοθέτης του Χόλιγουντ.

Μια ασήμαντη λεπτομέρεια, όπως για παράδειγμα ένα

καπέλο ή ένα τραγούδι γινόταν στα χέρια του Λιούμπιτς υλικό μαγείας. Για  πολλά χρόνια μετά από τον πρόωρο θάνατό του το 1947, όλοι οι σκηνοθέτες του Χόλιγουντ προσπαθούσαν να μιμηθούν αυτό το «άγγιγμα» και όταν βρισκόταν μπροστά σε ένα δύσκολο πρόβλημα ρωτούσαν «πώς θα το έκανε εδώ ο Λιούμπιτς;»

Εδώ πάντως το έκανε με τον καλύτερο τρόπο. Η ομότιτλη ηρωίδα, αυστηρή και πειθαρχημένη κομουνίστρια, φτάνει στο Παρίσι για να βάλει σε τάξη τρεις συμπατριώτες της, οι οποίοι προσπαθούν να ανακτήσουν κάποια κοσμήματα που υποτίθεται ότι ανήκουν στον σοβιετικό λαό. Εκεί όμως ερωτεύεται έναν πλέι μπόι ο οποίος ενσαρκώνει όλα όσα η Νινότσκα απεχθάνεται. Τη μεγαλοαστική ηθική, τον πλούτο, το φλερτ.

Γυρισμένη πριν από τον ψυχρό πόλεμο (1939) η ταινία καταφέρνει κάτι μοναδικό. Χωρίς να πέσει στις προπαγανδιστικές αντικομουνιστικές ευκολίες των ταινιών του ’50 φωτίζει την ελαφράδα της καπιταλιστικής Δύσης και  ταυτόχρονα την κριτικάρει με μοναδική κομψότητα.

Η ταινία ήταν ένα τολμηρό βήμα στην μέχρι τότε καριέρα της Γκρέτα Γκάρμπο και είχε διαφημιστεί με το σλόγκαν «η Γκάρμπο γελάει». Και όντως γελάει με έναν απαράμιλλο τρόπο, σαν να φωτίζεται ολόκληρη η οθόνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα