«Ο Δραγασάκης είχε έτοιμη τροπολογία για την εθνικοποίηση των τραπεζών»

11:13 3/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Έτοιμη τροπολογία από το 2014 για την εθνικοποίηση των τραπεζών είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, όπως αποκαλύπτει ο Θανάσης Πετράκος, μέλος Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας και πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο Liberal.gr.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του στενού συνεργάτη του Π.Λαφαζάνη, ο

σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε αποκαλύψει σε συγκέντρωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Τρίπολη (Νοέμβριος 2014), ότι από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι η κρατικοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

«Σύμφωνα με την τροπολογία, οι προνομιούχες μετοχές των τεσσάρων τραπεζών θα μετατρέπονταν σε κοινές, προκειμένου οι τράπεζες να περάσουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου», λέει ο κ. Πετράκος.

Στις μαρτυρίες που καταθέτει από την εποχή του πρώτου εξαμήνου του 2015, αναφέρεται και στις τότε συζητήσεις με το καθεστώς Μαδούρο της Βενεζουέλας, να μας προμηθεύσει με πετρέλαιο, όπως και με το Ιράν. «Γνωρίζω πως είχε γίνει ερώτηση προς τη διοίκηση των ΕΛΠΕ κατά πόσον μπορούν να διυλίσουν αργό από την λατινοαμερικανική χώρα, εφόσον παραστεί ανάγκη, καθώς είναι πιο «βαρύ» από άλλους τύπους», τονίζει χαρακτηριστικά. Όσο για τον περίφημο ρωσικό αγωγό Turkish Stream, δηλώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απόλυτα ενήμερος για τα 5 δισ ευρώ, που είχαν συμφωνήσει να μας δώσουν οι Ρώσοι ως προκαταβολή από μελλοντικά κέρδη, εφόσον το σχέδιο έπαιρνε το «οκ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην ερώτηση, αν έχουν αποκαλυφθεί όλες οι πτυχές εκείνης της περιόδου, μετά τα όσα αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του, ο Θανάσης Πετράκος σημειώνει αναλυτικά:

«Σε γενικές γραμμές έχουν ειπωθεί αρκετά πράγματα. Εγώ μπορώ να καταθέσω επιγραμματικά τα εξής: Το πρώτο είναι η περίοδος του Φεβρουαρίου του 2015. Και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ γύρω στις 25 Φεβρουαρίου, όπου και ενημερωθήκαμε για την λεγόμενη «ενδιάμεση συμφωνία» της 20ής Φεβρουαρίου.

Ήταν μια συνεδρίαση πολύ έντονη, είχα μιλήσει από τους πρώτους, και ζήτησα ευθύνες από τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Είχα μάλιστα θυμίσει απευθυνόμενος προς τον Γιάννη Δραγασάκη, τα όσα μας είχε πει στις αρχές Νοεμβρίου του 2014, σε μεγάλη περιφερειακή σύσκεψη στην Τρίπολη. Τότε, και παρουσία περίπου 100 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απ’ όλη την Πελοπόννησο, ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε με σαφήνεια τονίσει ότι από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αφενός η συγκρότηση Διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους (με συμμετοχή και εκπροσώπων της Κομισιόν και της ΕΚΤ), αφετέρου η εθνικοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με την τροπολογία, που είχαν ετοιμάσει αυτός και οι συνεργάτες του, οι προνομιούχες μετοχές των τεσσάρων τραπεζών θα μετατρέπονταν σε κοινές, προκειμένου οι τράπεζες να περάσουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Αυτά δεν συνέβησαν ποτέ. Εγώ λοιπόν το Φεβρουάριο του 2015 ζήτησα εξηγήσεις για ποιο λόγο υπεγράφη η ενδιάμεση συμφωνία και διαφώνησα με αυτήν, όπως και άλλοι 38 βουλευτές. Το ίδιο κάναμε και αναφορικά με την αναγνώριση του χρέους- για το οποίο προεκλογικά άλλα πράγματα λέγαμε στον κόσμο- και γιατί δεν αμφισβητήσαμε τις ιδιωτικοποιήσεις που είχαν συμφωνηθεί επί Σαμαρά, καθώς επίσης γιατί δεν κατατέθηκε η τροπολογία ώστε να περάσουν οι τράπεζες στον έλεγχο του Δημοσίου. Ο αντιπρόεδρος δεν μίλησε καθόλου, ενώ μετά την συνεδρίαση ο Αλ. Τσίπρας με κάλεσε εκνευρισμένος σαν να ήθελε να με επαναφέρει στην τάξη«.

Keywords
Τυχαία Θέματα