Ο φούρναρης από το Κιλκίς που φιλοξενεί οικογένειες προσφύγων από την Ειδομένη

17:51 28/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο Δημήτρης Σπυρίδης, φούρναρης στον Ευρωπό του Κιλκίς και ο ίδιος πρόσφυγας στο παρελθόν, έχει «ανοίξει» το σπίτι του σε μια οικογένεια προσφύγων από την Ειδομένη. Πρόσφατα είχε επισκεφθεί τον καταυλισμό και όπως δήλωσε στο Associated Press, «το μόνο που έβλεπα ήταν λάσπη, το μόνο που άκουγα ήταν κλάματα μωρών και ανθρώπους να βήχουν». Επέστρεψε συγκλονισμένος και λίγες ημέρες αργότερα έστειλε τον γιο του στην Ειδομένη να φέρει μαζί του μια

οικογένεια προσφύγων για να τη φιλοξενήσουν.

Συνολικά στο σπίτι του μένουν ο ίδιος με τη γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά και άλλους τέσσερις ενήλικες και 3 παιδιά. Κοιμούνται ακόμα και στο πάτωμα για να χωρέσουν όλοι.

Ο φούρναρης από το Κιλκίς είπε συγκινημένος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πως και ο ίδιος υπήρξε πρόσφυγας από την Τουρκία και ξέρει πολύ καλά πώς είναι η προσφυγιά.

Η βασική γλώσσα πλέον που μιλούν όλοι στο σπίτι είναι τα αγγλικά, για να μπορούν να συνεννοούνται.
Ο Φαντί Αλντίν ήταν δικηγόρος στο Ιντλίπ πριν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Έμεινε με την πενταμελή οικογένεια του για τρεις εβδομάδες στην Ειδομένη. «Τώρα ζούμε με αυτή τη φιλόξενη οικογένεια και μπορούμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Είναι μια πολύ ευγενική οικογένεια και οι Έλληνες έχουν βοηθήσει τους πρόσφυγες πάρα πολύ» είπε. ενώ η σύζυγος του πρόσθεσε πως «δε μπορούσαμε να αντέξουμε άλλο τις συνθήκες στην Ειδομένη. Πλέον περιμένουμε να δούμε σε ποια χώρα θα γίνει η μετεγκατάσταση. Δε μας νοιάζει που θα πάμε, αρκεί να είναι ασφαλής». ΄Μαζί τους μένει άλλο ένα ζευγάρι Σύρων, ο Αχμάντ Αχμάντ και η Σούρια.

Ο Φαντί δήλωσε πως «δε γνωριζόμασταν πιο πριν αλλά ήταν οι σκηνές μας κοντά στον καταυλισμό στην Ειδομένη. Όταν η οικογένεια Σπυρίδη προσφέρθηκε να μας φιλοξενήσει, τους ρώτησα αν μπορούσαν να έρθουν μαζί μας και δέχτηκαν».

Keywords
Τυχαία Θέματα