Ο Ομπάμα δείχνει το δρόμο, η Ευρώπη ακούει;

09:51 6/11/2012 - Πηγή: Aixmi

Όταν πριν 4 χρόνια ταξίδεψα στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ανάγκες της «Έρευνας», [http://www.megatv.com/erevna/default.asp?catid=28756#toppage], η προεκλογική Αμερική ζούσε τις πρώτες μέρες του εφιάλτη της κατάρρευσης της Lehman Brothers: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν χάσει τα υποθηκευμένα στις τράπεζες σπίτια τους, οι θρυλικές αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και οι αναλυτές της Wall Street

προέβλεπαν ένα σκηνικό χρηματοπιστωτικού και οικονομικού Αρμαγεδδώνα.

Στο Σικάγο, πάλι, οι άνθρωποι που διασταυρώθηκαν με τον υποψήφιο τότε των Δημοκρατικών σε κομβικά σημεία της ζωής του, περιέγραφαν το δικηγόρο, γείτονα, ακτιβιστή και πολιτικό Μπαράκ Ομπάμα, σκιαγραφώντας το πορτρέτο ενός ανθρώπου που εργάστηκε σκληρά για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής χιλιάδων Αφροαμερικανών.

Ο Ομπάμα δούλεψε για 3 χρόνια σε ένα μέρος του Νότιου Σικάγο που λέγεται Άλτγκελντ Γκάρντενς, ένα πρόγραμμα για φτηνές κατοικίες που κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1950. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, (φτωχοί κι εξαθλιωμένοι Αφροαμερικανοί), ζούσαν για χρόνια στο περιθώριο της αμερικανικής μεγαλούπολης, σε μια περιοχή με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, και υψηλά ποσοστά ανεργίας, αποτέλεσμα της αποβιομηχάνισης των τελευταίων χρόνων.

Στο διάστημα εκείνο, ο νεαρός Ομπάμα θα οργανώσει καμπάνια για την αφαίρεση του επιβλαβούς αμίαντου από τις εργατικές κατοικίες, και θα συντονίσει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης κι εκπαίδευσης.

Ο Ομπάμα διαμόρφωσε πολιτική συνείδηση και γαλουχήθηκε πολιτικά σε μια πόλη με ισχυρούς συμβολισμούς και ιστορικές αναφορές. Η πορεία του ήταν αλματώδης.

Το 2004 εκλέγεται στη Γερουσία των ΗΠΑ εκπροσωπώντας το Ιλινόι. Είναι δεινός ρήτορας και τα Media τον αγαπούν. Και το 2008 κατακτά την Αμερική και το Λευκό Οίκο.

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Ομπάμα είναι Πρόεδρος και η Αμερική βιώνει άλλη μια καταστροφή πριν από εκλογές, περιβαλλοντική αυτή τη φορά, με τον τυφώνα Σάντι να σαρώνει στο πέρασμά του τις ανατολικές Πολιτείες. Όμως, ο Ομπάμα βγαίνει κερδισμένος. Προσωπικά, γιατί δίνει το παρών στις πληγείσες περιοχές. Και πολιτικά, γιατί –σε αντίθεση με τον αντίπαλό του – υποστήριξε την ενίσχυση της ομοσπονδιακής μονάδας διαχείρισης καταστροφών που έκανε εξαιρετική δουλειά στη αντιμετώπιση της κρίσης.

Η τετραετία Ομπάμα ήταν ακόμη μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι σε περιόδους κρίσης δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Όχι, ο Ομπάμα δεν κατάφερε να πραγματώσει την αλλαγή που επαγγέλθηκε, δεν μπόρεσε να συντρίψει την ανεργία, δεν άλλαξε τη Wall Street, ούτε τον τρόπο που λειτουργεί η Ουάσιγκτον. Η αναιμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας δεν του εξασφαλίζει τη σίγουρη επανεκλογή. Όμως, είτε μιλάμε για τη διάσωση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και της αμερικανικής οικονομίας, είτε για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η πολιτική του φιλοσοφία -που υποστηρίζει ότι μια κυβέρνηση πρέπει να παρεμβαίνει αποφασιστικά σε περιόδους κρίσης- απ

Keywords
Τυχαία Θέματα