Ο Ομπάμα έκοψε τα «δώρα» στους πλούσιους Αμερικανούς…

01:58 4/1/2013 - Πηγή: Aixmi

Μετά από μία μακρά πολιτική διελκυστίνδα μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου, εγκρίθηκε τελικά και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (257 ψήφοι υπέρ, 167 κατά) η συμβιβαστική συμφωνία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού». Η Βουλή ακολούθησε τη Γερουσία, η οποία είχε εγκρίνει τη συμφωνία για τη φορολογική πολιτική με συντριπτική πλειοψηφία (89 ψήφοι υπέρ, οκτώ κατά). Με την αύξηση της φορολογίας των εύπορων και με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, η κυβέρνηση Ομπάμα

θα προσπαθήσει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα μέτρα προβλέπεται να αποφέρουν 600 δισεκατομμύρια δολάρια στα επόμενα 10 έτη.

Το κύριο σημείο τριβής μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών ήταν οι νέοι φορολογικοί συντελεστές σε βάρος των υψηλών εισοδηματικών κλιμακίων. Οι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούσαν με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους πλούσιους και ζητούσαν μεγαλύτερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Το δημοσιονομικό ζήτημα έφερε αντιμέτωπα τα δύο κόμματα, αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι ο συμβιβασμός δίχασε τους Ρεπουμπλικάνους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι απαξιωτικές αναφορές που χρησιμοποίησαν οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής για τους ομοϊδεάτες τους της Γερουσία, οι οποίοι «λύγισαν» πρώτοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου ήταν ευχαριστημένοι με την πρόταση. Ειδικά οι λεγόμενοι Φιλελεύθεροι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα ως «ιδιαίτερα δύσκολο για τους πλούσιους» και, άρα, ανεπίτρεπτο!

Η πολυπόθητη συμφωνία ήταν η ύστατη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, σε μία συγκυρία κρίσης για τη διεθνή οικονομία και προβλημάτων για την αμερικανική. Η Ουάσιγκτον δέχθηκε ισχυρές διεθνείς πιέσεις για να αναλάβει τις ευθύνες της και να στείλει το σωστό μήνυμα στις Αγορές. Και οι πιέσεις είχαν ως αποδέκτη όχι μόνο τον πρόεδρο Ομπάμα, αλλά και τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως η μόνη παγκόσμια υπερδύναμη και εκδότρια του κυριότερου αποθεματικού νομίσματος, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα μοναδικό ρόλο και απαράγραπτο καθήκον να συμβάλουν στην τόνωση της ασθενούς διεθνούς οικονομίας. Στον σημερινό οικονομικά αλληλένδετο και αλληλεξαρτώμενο κόσμο, είναι μάλλον προς όφελος παρά σε βάρος της Ουάσινγκτον να εκπληρώσει την ευθύνη της προς τον κόσμο… Εάν η Ουάσινγκτον αποτύχει να αποφύγει τον γκρεμό, οι συνέπειες θα ωθήσουν ολόκληρο τον κόσμο σ’ έναν παγωμένο χειμώνα, σε μηδενική ανάπτυξη και σε μια βραδεία ανάκαμψη», καταλήγει το δημοσίευμα.

Διαπρεπείς οικονομολόγοι τονίζουν ότι εάν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία, οι συνέπειες θα ήταν εξαιρετικά δυσμενείς για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Για την ακρίβεια, θα χανόντουσαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι και οι απλοί πολίτες ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι και παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο

Οι φόροι αναμένεται να παραμείνουν ίδιοι για τους περισσότερους Αμερικανούς. Αυτό που θα διαφοροποιήσει τα πράγματα είναι η αύξηση της φορολογίας για τους πολίτες, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα υπερβαίνουν τις 400.000 δολάρια και για τα ζευγάρια που κερδίζουν περισσότερα από 450.000 δολάρια. Για όσους υπάγονται στις προαναφερθείσες κατηγορίες το ποσοστό φορολόγησης από 35% που ήταν μέχρι τώρα θα ανέλθει σε 39,6%. Επιπλέον, για την τελευταία κατηγορία, θα υπάρξει αύξηση φόρου από 15% σε 20% για τα κεφαλαιακά κέρδη και τα μερίσματα.

Για όσους κερδίζουν πάνω από 250.000 δολάρια και για παντρεμένα ζευγάρια με εισόδημα άνω των 300.000 δολαρίων προβλέπονται κάποιες επιμέρους παρακρατήσεις.

Η φορολογία για τους έχοντες ακίνητη περιουσία θα αυξηθεί από 35% σε 40%. Η ασφάλιση περίπου δύο εκατομμυρίων ανέργων θα ισχύσει για ακόμα ένα έτος. Η εναλλακτική κατώτατη φορολογία θα προσαρμοστεί σύμφωνα με τον πληθωρισμό. Επίσης, θα αναθεωρηθεί η φορολογία για τα τέκνα, την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη. Το γνωστό σύστημα «Doc Fix» που αφορά στις ιατρικές αποζημιώσεις θα συνεχίσει να υφίσταται, αλλά τα χρήματα δεν θα καλύπτονται από το νόμο Ομπάμα για την Υγεία. Επίσης, δεν θα υπάρξει αύξηση στις τιμές του γάλακτος.

Ενώ το συμφωνηθέν πακέτο παρέχει τη βεβαιότητα μίας σημαντικής μείωσης του ελλείμματος, αφήνει μια σειρά από μεγάλα ζητήματα άλυτα. Δεν αναφέρει το ανώτατο επιτρεπτό όριο για το δημόσιο χρέος. Επίσης, ρυθμίζει μόνο προσωρινά το θέμα των αυτόματων περικοπών στις ομοσπονδιακές δαπάνες. Αυτό σημαίνει ότι στα τέλη Φεβρουαρίου, το Κογκρέσο θα πρέπει να αντιμετωπίσει και πάλι ακανθώδη ζητήματα.

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, η επίτευξη της συμφωνίας αποτελεί νίκη του Ομπάμα, ο οποίος έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του. «Καθώς ούτε οι Δημοκρατικοί ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι απέσπασαν όλα όσα ήθελαν, αυτή η συμφωνία είναι η σωστή ενέργεια που πρέπει να κάνουμε για τη χώρα μας». Στην ανακοίνωσή του μετά την υπερψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, ο πρόεδρος υπογραμμίζει: «Έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε ώστε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας και προτίθεμαι να ενεργήσω προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, η αποψινή συμφωνία διασφαλίζει ότι προχωρώντας μπροστά θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το έλλειμμα μέσω ενός συνδυασμού νέων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και νέων εσόδων από τη φορολόγηση των πλουσιότερων Αμερικανών».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ομπάμα θα πιστωθεί τη νίκη, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η τελική συμφωνία θα λύσει το καυτό πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο πρόεδρος εξασφάλισε μία πολιτική νίκη τακτικού χαρακτήρα, αλλά το πρόβλημα του δημοσίου χρέους παραμένει οξύ. Κατάφερε, όμως, μόλις δύο μήνες μετά την επανεκλογή του, αυτό που επεδίωκε από την πρώτη θητεία του, την κατάργηση των φορολογικών δώρων που η κυβέρνηση Μπους είχε προσφέρει προς τους πλουσιότερους Αμερικανούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα