Ο Ολάντ προειδοποιεί: Η λιτότητα θα φέρει κοινωνική έκρηξη‏

14:13 29/3/2013 - Πηγή: Aixmi

Με συνέντευξη στο κανάλι France 2, στην οποία κυριάρχησε το σύνθημα «η Ευρώπη δεν είναι αναμορφωτήριο»επιχείρησε να παρέμβει στις ευρωπαϊκές εξελίξεις ο Φρανσουά Ολάντ, μετά την «εκτέλεση» της κυπριακής οικονομίας και τις (γερμανικής έμπνευσης) φωνές ότι την τύχη της θα έχουν και οι οικονομίες άλλων χωρών.

Ο Ολάντ, που βρίσκεται (δικαίως) στο στόχαστρο όλων των πολιτικών δυνάμεων της Γαλλίας -οι πάντες τον αποκαλούν «μεγάλο απόντα

των εξελίξεων»- προσπάθησε να πει ότι η Γαλλία είναι παρούσα με σταθερή θέση απέναντι στη λιτότητα.

«Με διαρκή λιτότητα και το στόχο για μείωση των ελλειμμάτων δεν θα πετύχουμε και τους ακραίους λαϊκιστές θα ενισχύσουμε σε όλες τις χώρες», είπε. «Έχω χρέος να το τονίσω αυτό προς όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η διαρκής λιτότητα θα προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις».

Ποιος, άραγε, τον ακούει πλέον;

Το μπλοκ της Γερμανίας -με Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία- σίγουρα όχι.

Το ίδιο ισχυει και για τις μεγάλες χώρες του νότου -Ιταλία, Ισπανία- αλλά και τις μικρότερες -Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Κύπρος. Είχαν ποντάρει σε εκείνον για τη συγκρότηση ενός αντιγερμανικού μετώπου αλλά τους απογοήτευσε.

Ελάχιστοι πια (αν υπάρχουν κι αυτοί ακόμη) πιστεύουν ότι ο Ολάντ θέλει και μπορεί να υψώσει ανάστημα απέναντι στη Μέρκελ και να ηγηθεί ενός κινήματος ανατροπής της αδιέξοδης πολιτικής λιτότητας.

Διότι το ζητούμενο από τον πρόεδρο της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας της Ευρωζώνης δεν είναι ένα καλό σχόλιο, ούτε μια ευχή, ούτε καν μια προειδοποίηση.

Οι λαοί της φτωχότερης Ευρώπης περίμεναν πολλά περισσότερα από εκείνον. Στην πράξη, όχι στα λόγια.

Keywords
Τυχαία Θέματα