Ο Ρουμελιώτης είχε ενημερώσει τον Παπανδρέου – Τώρα τι θα πει;

22:31 27/9/2012 - Πηγή: Aixmi

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης αποκαλύπτει στο βιβλίο του ότι, ως εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, είχε ενημερώσει το καλοκαίρι του 2010 τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την άποψη του επικεφαλής του ΔΝΤ

Στρος Καν ότι το πρόγραμμα του Μνημονίου «δε βγαίνει» και πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -δηλαδή «κούρεμα».

Τι του απάντησε ο Παπανδρέου;
Ότι δεν μπορούσε να εξαναγκάσει τους ευρωπαίους εταίρους -που, πράγματι, διαφωνούσαν- να δεχθούν την αναδιάρθρωση. Ο Ρουμελιώτης του είπε ότι «με τη βοήθεια του Στρος Καν θα μπορούσε να τους πείσει».
Και τι έκανε ο Παπανδρέου;
Απάντησε ότι θα συγκροτήσει μια επιτροπή, στην οποία ήθελε να συμμετέχει και ο Ρουμελιώτης, για να εξετάσει το ζήτημα. Ουδέποτε, όμως, τον κάλεσαν να πάρει μέρος…
Κοινώς, τον γείωσε…

Υπενθυμίζουμε ότι ο Παπανδρέου είχε εγκαλέσει δημοσίως, φέτος το καλοκαίρι, τον Ρουμελιώτη για το γεγονός -όπως ισχυρίστηκε- ότι δεν τον είχε ενημερώσει για τη θέση του Στρος Καν ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει!
Τώρα αποδεικνύεται ότι είχε ενημερωθεί πλήρως…

Τι θα μπορούσε να κάνει τότε, με δεδομένο ότι η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριπταν το ενδεχόμενο «κουρέματος»;
Ο Ρουμελιώτης είναι ξεκάθαρος. Έπρεπε, με τη βοήθεια του Στρος Καν, να «εκβιάσει» την Ευρώπη, που δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία. Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα έφτανε τα 76 δισ ευρώ. Αν μας έλεγαν όχι στο «κούρεμα» δεν θα καταστρεφόταν μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ευρωζώνη.
Σημειώστε ότι η Citigroup εκτιμούσε τότε ότι με «κούρεμα» μόνο 30% των ομολόγων, το χρέος μας θα έπεφτε μόλις στο 79% του ΑΕΠ -στο μέσο όρο, δηλαδή, της Ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα