Ο Σαμαράς θα ζητήσει επιμήκυνση – Η Μέρκελ διαμηνύει «ό,τι πει η τρόικα»

16:11 15/8/2012 - Πηγή: Aixmi

Δεν πρόλαβαν να δημοσιεύσουν οι Financial Times την πληροφορία ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει από Μέρκελ (24/8) και Ολάντ (25/8) παράταση δύο ετών για το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας, ώστε να ανασάνουμε λίγο οικονομικά, και έσπευσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου να δηλώσει ότι το Βερολίνο παραμένει προσηλωμένο στην ισχύουσα συμφωνία

όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις.

«Για την κα Μέρκελ και για όλη την κυβέρνηση, αυτό που ισχύει είναι το ‘Μνημόνιο κατανόησης’ όπως αυτό συνήφθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ)», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, και πρόσθεσε ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί προτού η τρόικα ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο την αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Άφησε, πάντως, και ένα περιθώριο για την περίπτωση που η έκθεση της τρόικας είναι θετική.

«Η έκθεση της τρόικας θα αποτελέσει τη βάση οποιασδήποτε μελλοντικής απόφασης», δήλωσε. Πράγμα που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προτροπή «τηρήστε τις υποχρεώσεις σας στο ακέραιο, δηλαδή πάρτε μέτρα 11,5 δισ ευρώ και προχωρήστε  αποκρατικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και κλείσιμο δημόσιων οργανισμών, και εμείς θα δούμε τότε το αίτημά σας για επιμήκυνση του προγράμματος».

Οι Financial Times επικαλούνται κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλα 20 δισ ευρώ για την στήριξη του προϋπολογισμού της στην περίπτωση που της δοθεί η διετής παράτασης. Τονίζεται, όμως, ότι δεν έχει πρόθεση να ζητήσει εκ νέου βοήθεια από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Η Αθήνα φέρεται να προτείνει άντληση χρημάτων από ήδη υπάρχον δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου και αναβολή για το 2020( αντί του 2016) της έναρξης αποπληρωμής του πρώτου δανείου που πήρε από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ύψους 110 δισ ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα