Ο Τσίπρας κινείται μεταξύ φόβου (Σόιμπλε) και ελπίδας (Γιούνκερ)…

22:20 30/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύει ότι διατηρεί την αισιοδοξία του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, στην πραγματικότητα όμως, φοβάται ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε απόλυτο αδιέξοδο, σε συνεργασία με το ΔΝΤ.

Το αισιόδοξο σενάριο, που επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, εδράζεται στη στήριξη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Μάριο Ντράγκι -και οι δυο διαφωνούν με την απαίτηση Σόιμπλε -Τόμσεν να νομοθετήσει η κυβέρνηση προληπτικό πακέτο συγκεκριμένων μέτρων.

Ελπίζουν δε ότι τελικά υπέρ της ελληνικής θέσης θα ταχθούν, τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ (ήδη το έχει κάνει ο Επίτροπος Μοσκοβισί), όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι.

Το απαισιόδοξο σενάριο έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος φαίνεται να έχει σταθερά στο νου του την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο ρόλος του είναι καθοριστικός -και αν επιμείνει μέχρι τέλους, μπορεί να προκαλέσει μείζονα εμπλοκή.

Όσο και αν δεν ομολογείται δημοσίως, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας, κινείται μεταξύ ελπίδας και φόβου. Και, βεβαίως, ετοιμάζει το plan b… Δηλαδή, πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα (αν και η περσινή εμπειρία του δημοψηφίσματος έχει δημιουργήσει πολλούς αντιπάλους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα