Πανηγυρικό κλίμα στην επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια -Ανοίγουν Πρεσβείες στις δυο χώρες

15:47 2/4/2019 - Πηγή: Aixmi

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και με τη βεβαιότητα ότι καμιά πολιτική δύναμη δεν θα μπορέσει να ανατρέψει τη Συμφωνία των Πρεσπών, έγινε η συνέντευξη Τύπου των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους στα Σκόπια.

«Σημαντική μέρα, όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά για ολόκληρα τα Βαλκάνια», χαρακτήρισε τη

σημερινή ο κ. Τσίπρας. «Εμείς εδώ χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη. Δεν ισχύει αυτό που λένε ορισμένοι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προβλήματα, αντίθετα επιλύει προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια. Χάσαμε πολύ χρόνο και οι δυο χώρες. Στο διπλωματικό επίπεδο οι δύο χώρες ιδρύουν πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου. Η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, μεταξύ των δύο αρμόδιων υπουργών, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να συμβάλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας, στην μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τις δομές και διαδικασίες του ΝΑΤΟ».

Ο Ζόραν Ζάεφ εκτίμησε οτι καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να καταργήσει την συμφωνία, όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές: «Είναι πολύ σημαντικό, δεν έχουμε απόδειξη σε καμία από τις δύο χώρες, ότι κάποιος θα καταργήσει τη Συμφωνία, η οποία οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και θα φέρει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές. Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει στη χώρα μας, θα απορρίψει το ΝΑΤΟ; Θα οπισθδοδρομήσει; Θα πάψει να διαπραγματεύται την ένταξη στην ΕΕ; Οχι».

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ υπέγραψαν συμφωνία για τη διάνοιξη και δεύτερης συνοριακής διόδου, η οποία θα ενισχύσει το εμπόριο, τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα και κυρίως τις επαφές ανάμεσα στους λαούς.

>

The post Πανηγυρικό κλίμα στην επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια -Ανοίγουν Πρεσβείες στις δυο χώρες appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα