Παππάς στην «Αυγή»: Η αδειοδότηση πρώτο βήμα για να σπάσει η διαπλοκή

12:32 20/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Αναφερόμενος στη διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή», ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση τηρεί την προεκλογική της δέσμευση για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού χώρου και τον τερματισμό της ανομίας και της ασυδοσίας που χαρακτήριζε τον χώρο αυτό και σημειώνει ότι οι όροι που τίθενται, μέσω του νόμου και της προκήρυξης για τη χορήγηση των αδειών απαιτούν την εκπλήρωση αυστηρών προϋποθέσεων από τους συμμετέχοντες ως προς τα οικονομικά τους δεδομένα

και την προέλευση των κεφαλαίων τους, με σκοπό τη διαφάνεια και τη διασφάλιση της οικονομικής τους βιωσιμότητας.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σημειώνει επίσης ότι, μέσω της απλοποίησης της διαγωνιστικής διαδικασίας με τη διενέργεια δημοπρασίας και όχι μοριοδοτούμενων κριτηρίων, της διενέργειας διαγωνισμού από επιτροπή που θα συγκροτηθεί από διακεκριμένους επιστήμονες και στελέχη του δημόσιου φορέα και της συνδρομής στον έλεγχο των δικαιολογητικών από διεθνή εταιρεία ορκωτών ελεγκτών, διασφαλίζεται πλήρως το αδιάβλητο του διαγωνισμού.

«Πάμε σε ένα τηλεοπτικό τοπίο όπου τα σχήματα θα είναι οικονομικά βιώσιμα. Τώρα έχουμε μη βιώσιμα σχήματα, ανάγκη τραπεζικού δανεισμού πέραν των ορίων και πίεση για πολιτικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να υπάρξουν διευκολύνσεις», σημειώνει ο κ. Παππάς και προσθέτει ότι το τοπίο αυτό είναι που συγκρότησε το λεγόμενο τρίγωνο της διαπλοκής κόμματα-ΜΜΕ-τράπεζες.

Αναφέρει επίσης ότι πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη διάσπαση της υπάρχουσας διαπλοκής και την εξάλειψη δεν εξαντλούνται μόνο στη διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών αλλά υπάρχει μια συνολική πολιτική στο χώρο των media που συμπληρώνεται από την ίδρυση μητρώου on line εταιρειών του Ίντερνετ, με τη θέσπιση ελέγχου και όρων διαφάνειας στην κρατική διαφήμιση και τη διαφήμιση των τραπεζών.

Σε ερώτηση για τους «παίχτες» που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι ένας διεθνής διαγωνισμός για να είναι επιτυχημένος θα πρέπει να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους συμμετέχοντες Έλληνες και ξένους. «Η αυξημένη αυτή προσέλκυση θα διευκολύνει και τη μεγιστοποίηση του δημοσιονομικού οφέλους που θα προκύψει από τη δημοπρασία των τεσσάρων αδειών εθνικής εμβέλειας», αναφέρει ο κ. Παππάς και προσθέτει ότι ο διαγωνισμός έχει δομηθεί με τέτοιον τρόπο που να επιτρέπει τη συμμετοχή τόσο σε ήδη λειτουργούσες όσο και σε υπό ίδρυση τηλεοπτικές επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα