Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ

13:28 26/9/2019 - Πηγή: Aixmi

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ στα 87 του χρόνια. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Είχε διατελέσει πρόεδρος της Γαλλίας από το 1995 έως το 2007 και είχε εναντιωθεί στην απόφαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να επιτεθούν στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσείν, επειδή δήθεν κατείχε πυρηνικά όπλα και υποστήριζε τους φανατικούς ισλαμιστές.

Πρωτοεξελέγη

πρόεδρος το 1995 νικώντας στον δεύτερο γύρο τον υποψήφιο τβν Σσιαλιστών Λιονέλ Ζοσπέν. Στην εξωτερική πολιτική, ο Σιράκ ακολούθησε την προηγούμενη πολιτική γραμμή της Γαλλίας, διατηρώντας σταθερό τον άξονα με τη Γερμανία. Επανεξελέγη το 2002 με συντριπτική πλειοψηφία, έχοντας απέναντί του τον ακροδεξιό υποψήφιο, Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής με το κόμμα UDR για πρώτη φορά το 1967 και το 1974 στήριξε ενεργά τον υποψήφιο πρόεδρο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ο οποίος μετά την εκλογή του τον όρισε πρωθυπουργό. Εκλέχθηκε δήμαρχος του Παρισιού το 1977. Ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας το 1981, δεν έφτασε όμως στην τελική ψηφοφορία.

Το 1986, με τη νίκη του επί του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έγινε πρωθυπουργός για δεύτερη φορά. Δύο χρόνια αργότερα, έβαλε και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας μαζί με το σοσιαλιστή πρόεδρο Μιτεράν, ηττήθηκε και παραιτήθηκε και από το αξίωμα του πρωθυπουργού. 

Μετά τις προεδρικές εκλογές του 2007 αποσύρθηκε από την πολιτική.

Το Δεκέμβριο του 2011 κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, κατάχρηση εμπιστοσύνης, παράνομη οικοιοποίηση συμφερόντων, πράξεις οι οποίες διαπράχθηκαν, κατά τη γαλλική δικαιοσύνη, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος του Παρισιού την περίοδο 1990 – 95 και ενώ κατείχε τη θέση του ηγέτη του κόμματος RPR.

The post Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα